A Volánbusz kétnapos sztrájkja nagyon fog fájni Budapesten is

közlekedés
2023 december 08., 18:20

Péntek este szűkszavú „tájékoztatást” adott az MTI-ben a BKK arról, hogy a Volánbusz dolgozóinak vasárnapi és hétfői sztrájkja „érinti a budapesti agglomerációban közlekedő, úgynevezett »kék« autóbuszokat is”. Az MTI által idézett közlemény szerint „a sztrájk során a jogszabályban foglaltaknak megfelelően biztosítja az elégséges szolgáltatást a Volánbusz, ám egyes Budapest környéki, agglomerációs »kék« járatok a munkabeszüntetés miatt kimaradhatnak”.

Hogy az egyes mit jelent, mely viszonylatokon és hány járat maradhat ki, azt nem közölték, csak azt, hogy „az érintett járatokról bővebb tudnivalók a volanbusz.hu honlapon olvashatók.” És itt kiderül, hogy a BKK szótárában a 366 vasárnap és 980 hétfőn kimaradó járat még az egyes járatok kategóriába tartozik. Felsorolni hosszú lenne az összes érintett vonalat, de számos járatkimaradás lesz a 22-es és 22A, a 40-es, 55-ös és 63-as vonalakon. Kimarad több E-s jelzésű gyorsjárat, többek között a 84E, a 89E, a 9E, a 169E, a 188E és a 294E vonalon, továbbá éjszakai járatok, főleg a 956-os vonalon.

A járatkimaradások vasárnap hajnaltól hétfő éjszakáig érintik a fővárosi tömegközlekedést is. Arra nem utalt a BKK közleménye, hogy a kimaradó járatok akár csak egy részén is tudnának buszpótló buszokat indítani.

Országosan egyébként összesen 23 ezer járat maradhat ki. Csaknem negyven településen, köztük Győrben, Székesfehérváron, Hódmezővásárhelyen, Sopronban, Szolnokon, Vácon, Zalaegerszegen, Szekszárdon érinti a munkabeszüntetés a helyi közlekedést, emellett számos helyközi és távolsági járat sem indul el.