Az EU-s pénzügyminiszterek is jóváhagyták: jöhetnek az EU-s pénzek Magyarországra

eu
2023 december 08., 13:16

Az uniós pénzügyminiszterek elfogadták Magyarország módosított helyreállítási tervét, újabb akadály hárult el a hazánknak járó források folyósítása elől – jelentette be az ECOFIN ülés után Brüsszelben Varga Mihály, aki szerint ez azt jelenti, hogy a helyreállítási terv az 5,8 milliárd eurós vissza nem térítendő támogatáson felül hivatalosan is kiegészült egy 3,9 milliárd eurós hitelrésszel és egy 0,7 milliárd eurós, szintén vissza nem térítendő kerettel a REPowerEU tervből.

EU-s pénzek
photo_camera EU-s pénzek Illusztráció: Jérôme Leblois/Hans Lucas via AFP

Bízunk benne, hogy hamarosan felszabadulnak a kohéziós és a helyreállítási források, hiszen minden feltételt teljesítettünk, így Magyarország minél előbb hozzájuthat azokhoz az összegekhez, amelyek járnak neki – mondta Varga.

A pénzügyminiszter azt mondta, az első részletek előlegként a most elfogadott, RePowerEU forrásaiból érkezhetnek 2024 elején, egy pénzügyi megállapodás aláírása után kb. 920 millió euró (kb. 380 milliárd forint) összeghez nyílik meg az út.

Varga azt mondta, az ülésen a gazdasági kormányzás reformjával kapcsolatban a spanyol elnökségnek nem sikerült kompromisszumot kiharcolnia, így a viták folytatódnak. Magyarország végig azt az álláspontot képviselte, hogy a költségvetési politikában a nemzeti kormányok mozgásterét kell növelni, nem pedig az Európai Bizottságét – mondta Varga.

Magyarország javasolta, hogy a védelmi kiadásoknál legyen meghatározva egy speciális szabályrendszer: eszerint az ezzel a területtel összefüggő többletköltség ne számítson bele a maastrichti kritérium szerinti hiányba. A magyar javaslat is beépült a gazdasági reformcsomagról szóló tervezetbe, ez pedig a kormány erős érdekérvényesítő képességét bizonyítja – állítja Varga.