Indulhatnak orosz és a fehérorosz sportolók az olimpián

sport
2023 december 08., 15:07

Semleges zászló alatt és csak egyéniben, de lehetőséget ad a nemzetközi olimpiai bizottság orosz és fehérorosz sportolóknak arra, hogy részt vegyenek a jövő évi párizsi olimpián. A két ország sportolóit az Ukrajna elleni háború miatt tiltották el nemzetközi sportversenyektől.

photo_camera Tiltakozók az orosz részvétel ellen Fotó: ARTUR WIDAK/NurPhoto via AFP

A NOB döntése alapján csak egyéni versenyzők kapnának lehetőséget, a két ország csapatai nem lehetnek ott a versenyen. És nem indulhatnak olyan sportolók sem, akik nyíltan támogatták a háborút. Azok sem mehetnek, akik szerződésben állnak a két ország hadseregével vagy nemzetbiztonsági szolgálatával.

Kvalifikálni is kell magukat, ami nem lesz egyszerű, mert sok verseny lement már. Ha valamelyik sportoló nyerne, nem játszanák le a himnuszt, a két ország zászlaja sem bukkan majd fel.

Egyetlen orosz vagy fehérorosz kormányzati vagy állami tisztviselő sem kap meghívást vagy akkreditációt a 2024-es játékokra.

Frissítés:

Az ukránok és az oroszok egyaránt elítélték a NOB döntését.

„A NOB lényegében zöld utat adott Oroszországnak az olimpia felfegyverzésére. A Kreml minden orosz és fehérorosz sportolót fegyverként használ propagandaháborújában. Arra kérek minden partnert, hogy határozottan ítélje el ezt a szégyenletes döntést, amely aláássa az olimpiai elveket" - írta Dmitro Kuleba ukrán külügyminiszter az X nevű közösségi oldalon.

Matvij Bidnij ukrán sportminiszter úgy nyilatkozott, hogy országa szerepléséről a párizsi játékokon azután születik majd döntés, hogy egyeztettek a sportolói közösséggel és a politikai vezetőkkel.

„Az olimpiai részvétel minden sportoló álma, de a feltételek diszkriminatívak és ellentétesek a sport alapelveivel. Ezzel az olimpiai játékoknak ártanak, nem az orosz sportnak. Ez a megközelítés teljesen elfogadhatatlan" - mondta Oleg Maticin orosz sportminiszter az MTI tudósítása szerint.