Szijjártó: Érdekeltek vagyunk a magyar-ukrán kapcsolatok fejlesztésében

POLITIKA
2023 december 11., 18:31

Egy nappal a rögtönzött Orbán-Zelenszkij találkozó után Szijjártó Péter Brüsszelben tárgyalt Dmitro Kuleba ukrán külügyminiszterrel, a külgazdasági és külügyminiszter rövid nyilatkozatban értékelte a találkozót:

link Forrás

Szijjártó azt mondta, bár személyesen a háború kitörése óta nem találkoztak, de tavaly február előtt folyamatosan tartották a kapcsolatot annak érdekében, hogy jobbak legyenek a viszonyok Magyarország és Ukrajna között.

„Megerősítettük, hogy érdekeltek vagyunk a magyar-ukrán kapcsolatok fejlesztésében, hiszen szomszédos országként a jó kapcsolatokra kell törekednünk egymással”

– mondta Szijjártó egy nappal azután, hogy a Guardian arról írt: Orbán emberei Washingtonban zárt ajtók mögött győzködik a republikánusokat, hogy állítsák le Ukrajna katonai támogatását

„A kétoldalú kapcsolatok szempontjából nehéz volt az az időszak, mert 2015-től folyamatosan léptek életbe Ukrajnában azok a szabályok, amelyek egyre jobban szorították vissza a magyar nemzeti közösség jogait, és mindez árnyékot vetett a kétoldalú kapcsolatokra” – mondta Szijjártó, aki szerint a kisebbségi törvényről Magyarország elvárása a 2015-ös állapotokhoz való visszatérés. (Ukrajna egy törvénymódosító csomaggal győzné meg a magyar kormányt arról, hogy helye van az EU-ban.)

Szijjártó azt mondta, a megbeszélésen Ukrajna európai integrációs ambícióiról esett szó, „ez számunkra nem taktikai kérdés, hanem ez egy olyan döntés, amelynek történelmi síkon van jelentősége az egész Európai Unió jövője szempontjából”.

Szijjártó Péter 2023. december 11-én Brüsszelben.
photo_camera Szijjártó Péter 2023. december 11-én Brüsszelben. Fotó: KENZO TRIBOUILLARD/AFP

„A döntési javaslat előkészítetlen, az Európai Bizottságnak gyakorlatilag fogalma sincsen arról, hogy milyen hatása lenne Ukrajna uniós tagságának az egész közösségre. Elég csak arra gondolni, hogy milyen kezelhetetlen problémákat okozott az Európai Bizottság korábbi döntése a gabonatranzitról vagy az ukrán kamionok engedélykötelességének eltörléséről” – mondta Szijjártó, aki szerint az Európai Bizottság nem végezte el azokat az előkészületi munkákat, amik garantálnák, hogy Ukrajna kölcsönösen előnyös módon folytathasson csatlakozási tárgyalásokat.

Orbán Viktor a múlt héten a szerb hírügynökségnek adott interjúban azt mondta, nem tisztességes, hogy a nyugat-balkáni országok évek óta folytatnak csatlakozási tárgyalásokat az EU-val, és ez a folyamat nagyon lassú, míg Ukrajna egyszer csak politikai okokból kifolyólag elkezdi a tárgyalásokat. (MTI)