Először találkozik Szijjártó és az ukrán külügyminiszter a háború kitörése óta

POLITIKA
2023 december 11., 16:31

Dmitro Kuleba ukrán külügyminiszter először találkozik Szijjártó Péter magyar külügyminiszterrel az orosz-ukrán háború kitörése óta.

Kuleba erről Brüsszelben beszélt hétfőn, ahol meghívottként az uniós külügyminiszterek találkozóján vett részt.

„Ma találkozom Magyarország külügyminiszterével, szemtől szemben, először, mióta kitört a háború. Azt hiszem, ez a tény önmagáért beszél: folytatjuk a párbeszédet a magyarokkal”

– mondta a külügyminiszter, aki ezután hosszan válaszolt újságírói kérdésekre.

link Forrás

A legérzékenyebb ezek közül a 2017-es ukrán nyelvtörvény volt, ami előírja, hogy általános iskola ötödik osztály felett az órák legalább 70 százalékát ukrán nyelven kell megtartani. A magyar kormány szerint ez a törvény diszkriminatív az Ukrajnában élő magyar kisebbségekkel szemben.

Kuleba azt mondta, hogy Ukrajna már módosította a törvényt a magyarok, illetve a Velencei Bizottság és az Európai Tanács által kértek szerint:

„A magyar nemzeti kisebbségek üldözése hamis vád. A közelmúltban elfogadott, a nemzeti kisebbségek oktatásáról és nyelvhasználatáról szóló törvény az oktatásban és a médiában teljes mértékben figyelembe veszi a magyar kormány évek óta hangoztatott aggályait.”

Kuleba a románokkal is példálózott, akik elfogadhatónak találják az új jogszabályt, és az megfelel a román kisebbség érdekében támasztott elvárásoknak. Az ukrán külügyminiszter szerint Magyarország érve éveken keresztül az volt, hogy a kisebbségi ügyek miatt nincs konszenzus az országok között, most viszont kiderült, hogy nem erről van szó:

„Most, amikor megtettük, amit tennünk kellett ebben az ügyben, mindannyian rájöttünk, hogy a probléma túlmutat ezen.”

„Magyarország éveken át az elsők közt támogatta Ukrajna uniós csatlakozását. A mai külügyminiszteri találkozón arra is keresem a választ, hogy mi változott meg ebben a kérdésben, és milyen problémái támadtak Magyarországnak” – mondta ugyanitt Kuleba.

Az ukrán-magyar kapcsolatok talán soha nem voltak annyira rossz állapotban mint az elmúlt hónapokban.

A magyar kormány – lényegében egyedüli tagállamként – nem hajlandó napirendre venni Ukrajna uniós csatlakozását a közelgő brüsszeli csúcson.

Kijev hiába is próbálná teljesíteni Orbán követeléseit, a magyar miniszterelnök újabban elvi szinten sem támogatja az ország uniós csatlakozását.

A legújabb hírek szerint a magyar kormány emberei már Washingtonban lobbiznak annak érdekében, hogy az Egyesült Államok állítsa le Ukrajna támogatását. (Kiyv Independent)

Kiemelt videóink