Zelenszkij Washingtonba utazik, hogy megmentse az ukránoknak szánt gigantikus katonai segélycsomagot

háború
2023 december 11., 16:11
Zelenszkij az amerikai szenátust is sürgeti a segélycsomag miatt
photo_camera Zelenszkij a NATO-csúcson Fotó: ODD ANDERSEN/AFP

Harmadszorra utazik Washingtonba Volodimir Zelenszkij a 2022. februárban kezdődött orosz invázió óta.

Az ukrán elnök azért megy az amerikai fővárosba, hogy meggyőzze a döntéshozókat: szavazzák meg az Ukrajnának szánt, mintegy 60 milliárd dollárosra tett katonai segélycsomagot.

Zelenszkij hétfőn este érkezik Washingtonba, kedden találkozik Joe Biden elnökkel és Mike Johnson republikánus házelnökkel, mielőtt a szenátusba látogat.

A Fehér Ház szerint Zelenszkij meghívása azt hivatott jelképezni, hogy az Egyesült Államok megingathatatlanul Ukrajna mellett áll az orosz ellen vívott háborúban.

A gigantikus segély kérdése eközben az amerikai belpolitika szereplőit is egyre inkább megosztja.

A kongresszus egyelőre nem szavazta meg a támogatást, miután republikánusok azzal érvelnek, hogy a forrásokat, de legalább egy részüket inkább a mexikói határvédelemre és az ország belbiztonságára kéne fordítani. A szenátusban a múlt héten leszavaztak egy törvénycsomagot, ami szintén szólt a segélyről. Biden elnök arra bíztatja a képviselőket, hogy szavazzák meg a segélyt.

A közleményt idéző BBC is kiemeli, hogy Ukrajna kritikus hét előtt áll, mert most dől el, hogy megkezdik-e az uniós tagfelvételről szóló tárgyalásokat Brüsszelben. Ahogy írják, a dolog nem egyértelmű, mert Orbán Viktor magyar miniszterelnök már elvi szinten sem támogatja a folyamatot, és képes lehet megakadályozni, hogy a kérdés napirendre kerüljön.

A Guardian a hétvégén arról írt, hogy a magyar kormány már washingtoni republikánusoknál is lobbizik annak érdekében, hogy ne támogassák az Ukrajnának szánt segélyeket. (BBC)