Az Amerikai Legfelsőbb Bíróság dönt arról, lehet-e Trump ellen büntetőeljárást indítani

külföld
2023 december 12., 08:27

Azután, hogy Tanya Chutkan szövetségi bíró ítélete kimondta, hogy Donald Trumpnak nincs mentelmi joga a 2020-as választással kapcsolatos büntetőügyben, Jack Smith ügyész - aki benyújtotta a vádiratot Trump ellen - most a Legfelsőbb Bírósághoz fordult, hogy mondja ki, lehet-e eljárást indítani a volt amerikai elnök ellen, írja a BBC.

photo_camera Fotó: ANDREW CABALLERO-REYNOLDS/AFP

A január 6-ai zavargásokkal kapcsolatos büntetőper a tervek szerint márciusban indulna. Ügyvédei többször is azzal érveltek, hogy volt elnökök ellen nem emelhetnek büntetőjogi vádat a hivatali feladataikkal kapcsolatos magatartásuk miatt. Trump fellebbezése miatt a per akár a 2024-es novemberi választások utánra tolódhat, így előfordulhat, hogy a volt elnök visszatér a Fehér Házba, mielőtt ügye teljesen lezárulna, ami újabb jogi kérdéseket vetne fel.

Smith ritka, hétfői kérelmével teljesen átugorná az alsóbb fokú bíróságokat, elkerülve, hogy csússzon a márciusi tárgyalás. „Az ügy alapvető kérdést vet fel demokráciánkban: hogy egy volt elnök abszolút immunis-e a szövetségi büntetőeljárás alól a hivatali ideje alatt elkövetett bűncselekmények miatt, vagy alkotmányos védelmet élvez-e a szövetségi büntetőeljárással szemben”.

Trumppal szemben több eljárás is folyamatban van, de úgy látszik, ez nem zavarja a szavazóit. Már csak öt hét van hátra a 2024-es republikánus előválasztás kezdetéig, Trump nagyon simán vezet, a Reuters felmérése szerint a magukat republikánusnak vallók 61 százaléka mondta azt, hogy a volt amerikai elnökre szavazna, míg Ron DeSantis floridai kormányzót és Nikki Haley volt dél-karolinai kormányzót 11-11 százalék támogatta. Szintén érdekes, hogy a republikánus válaszadók kevesebb mint egynegyede mondta azt, hogy elhiszi a Trump elleni vádakat.