Az önvezető funkció hibája miatt visszahívják az összes Teslát Amerikában

TECH
2023 december 13., 14:42

A Tesla több mint kétmillió járművet hív vissza, azaz szinte az összes eddig az Egyesült Államokban eladott járművet, írja a Wired. Ezt az amerikai kormányzat kétéves vizsgálatát követően jelentették be. Ez a vizsgálat a Teslák önvezető rendszerével összefüggésbe hozható balesetek sorozatával foglalkozott, 2016 óta több mint negyven ilyen esetet regisztráltak.

photo_camera Egy balesetben megsérült Tesla az amerikai Texas államban
Fotó: BRANDON BELL/Getty Images via AFP

Azért volt kénytelen így dönteni a cég, mert ki kell javítania azt a hibás rendszert, amely azt hivatott biztosítani, hogy a járművezetők figyeljenek akkor is, amikor az autó önvezető funkcióját használják. A döntés nem a járművek fizikai visszahívását jelenti, vagyis nem kell a kétmillió Teslát a gyárakba visszavinni. Az amerikai közúti közlekedésbiztonsági hivatal által közzétett dokumentumok szerint a gyártó egy szoftverfrissítést küld ki, amellyel megpróbálja kijavítani a problémát.

A Wired cikke szerint az Egyesült Államokban értékesített szinte összes Teslára, köztük a Model X, Model S, Model Y és Model 3 modellekre vonatkozik. A hiba és így a szoftverfrissítés a 2012. október 5. és 2023. december 7. között gyártott járműveket érinti.