Lázár Jánosnak márciusig kell kidolgoznia az új tömegközlekedési tarifarendszert

belföld
2023 december 13., 20:06

Hatpontos kormányhatározat jelent meg a szerdai második, 179. számú Magyar Közlönyben „A vármegye- és országbérlet bevezetéseinek eredményeiről, valamint a tarifa- és kedvezményrendszer további átfogó korszerűsítésével és egyszerűsítésével összefüggő feladatokról”. A határozat lényege: a kormány szerint szükség van egy, „az utazóközönség igényeihez lényegesen jobban igazodó, korszerűbb, átjárható és egységes tarifarendszerre”.

photo_camera Fotó: Instagram

Ennek megteremtéséhez Lázár Jánosnak mint közlekedési miniszternek március 1-ig kell kidolgoznia a szükséges jogszabály-módosításokat, a pénzügyminiszter bevonásával megvizsgálni az intézkedések költségvetési hatását, és hogy emiatt a hatás miatt kellenek-e a további lépések. A kormány emellett jövő szeptember végéig bevezetné a járműveken a készpénzmentes jegyvásárlást. Ennek előkészítése is Lázár minisztériumának a feladata, a határidő szintén március 1., míg a helyközi személyszállítási közszolgáltatási szerződések módosításának előkészítését április 1-ig kell elvégezniük.

A kormányhatározat cseppet sem meglepő: Lázár már múlt csütörtökön arról beszélt, hogy jövőre az elmúlt harminc év legnagyobb tarifareformja készül. A miniszter többek között azt szeretné, ha 65 év felett és 14 év alatt mindenki ingyen utazhatna Magyarországon (a fővárosban már most is ingyen BKV-zhatnak a 14 év alattiak).