Jens Stoltenberg: Nincs jele annak, hogy Putyin békére készülne

háború
2023 december 14., 19:46

Nincs jele annak, hogy Vlagyimir Putyin orosz elnök a békére készülne, ezzel szemben a Kreml egy hosszú és durva háborúra rendezkedik be – mondta a NATO főtitkára Brüsszelben.

Jens Stoltenberg a szlovák kormányfővel, Robert Ficóval folytatott megbeszélést, ami után azt mondta: a Kijevnek nyújtott katonai segítség leállítása meghosszabbítaná a háborút, nem pedig véget vetne annak. Ha Putyin győz Ukrajnában, valós a veszélye annak, hogy Oroszország agressziója nem ér véget – mondta.

A NATO elrettentési és védelmi képességével kapcsolatban a főtitkár arról tájékoztatott, hogy pénteken egy régóta tervezett amerikai rakétavédelmi bázis kezdni meg működését Lengyelországban. „Fontos lépés ez a transzatlanti biztonság szempontjából”, „növelni fogja a szövetségesek képességét a ballisztikus rakéták fenyegetése elleni védekezésben” – mondta Stoltenberg.

Jens Stoltenberg 2023. szeptember 7-én Brüsszelben.
photo_camera Jens Stoltenberg 2023. szeptember 7-én Brüsszelben. Fotó: DURSUN AYDEMIR/Anadolu Agency via AFP

A főtitkár üdvözölte, hogy Szlovákia támogatja Ukrajna önállóságát és területi egységét, és hogy Pozsony továbbra is humanitárius segítséget biztosít a megtámadott országnak és hozzájárul a NATO Ukrajnának nyújtott átfogó támogatási csomagjához. Stoltenberg üdvözölte a Szlovákia és Ukrajna közötti védelmi ipari együttműködés fenntartását is. (MTI)