Politico: Orbán összeputyinozta, nyíltan szabotálja a történelmi EU-csúcsot

külföld
2023 december 14., 08:55

Olyan történelmi csúcstalálkozóra érkeztek az EU-vezetői, amelyen egyikük nyíltan szabotálja Ukrajna európai uniós támogatását Oroszország brutális és törvénytelen agressziós háborújával szemben – írja a Politico brüsszeli hírlevele, a Brussels Playbook csütörtök reggel. A hírlevél szerint „Orbán Viktor magyar miniszterelnök arra tett, hogy a Nyugat gyenge, és végül feladja – és most mindent megtesz, hogy jóslata valóra váljon.”

Idézik Jens Geiert, a német szociáldemokraták európai parlamenti frakcióvezetőjét, aki úgy fogalmazott: Orbánnak köszönhetően „Putyin orosz elnök is a csúcstalálkozó asztalánál ül”.

Ennek fényében csütörtök délelőtt Charles Michel, a Tanács elnöke találkozik Emmanuel Macron francia elnökkel, Olaf Scholz német kancellárral és magával Orbán Viktorral, hogy megpróbáljanak megoldást találni a kilátásba helyezett vétóra. A reggeli egy szerda késő esti találkozó folytatása, amelyen Michel Macronnal, Scholz-cal és Ursula von der Leyen bizottsági elnökkel ült össze, hogy megvitassák a közös irányvonalat.

Az EU-csúcsot a helyszínről követi a 444 is, lapunk munkatársának elemzését az első napi tanácskozás előtt itt olvashatja: Orbán a garancia, hogy éjszakába nyúlik az EU-csúcs