Guyana és Venezuela megígérték egymásnak, hogy mégsem fognak háborúzni

külföld
2023 december 15., 09:57

A két ország vezetői a Guardian beszámolója szerint egy találkozón ígéretet tettek arra, hogy egyik ország sem fog fenyegetést vagy erőszakot alkalmazni a másikkal szemben. Arról viszont nem sikerült megegyezni, hogyan kezeljék az olajban és ásványi anyagokban gazdag határ menti területtel kapcsolatos vitákat.

Venezuela lakossága december elején szavazhatott egy nemzeti konzultációban arról, hogy az országhoz csatolják-e a szomszédos Guyana nagyjából kétharmadát. A kérdés pontosabban ez volt:

„Egyetért Ön Guayana Esequiba állam létrehozásával és a Genfi Megállapodással és a nemzetközi joggal összhangban lévő gyorsított terv kidolgozásával, amely tartalmazza a terület jelenlegi és jövőbeli lakosságának átfogó ellátását, beleértve többek között a venezuelai állampolgárság és személyi igazolványok kiadását, valamint a terület beillesztését Venezuela területének térképébe?” Irfaan Ali guyanai elnök és Nicolás Maduro venezuelai elnök most megállapodtak, hogy három hónapon belül újra tárgyalnak, méghozzá Brazíliában, addig pedig „tartózkodnak a konfliktus eszkalálódásától”.

photo_camera Fotó: MARCELO GARCIA/AFP

A mostani találkozót a Saint Vincent szigetek nemzetközi repülőterén tartották, utána egyik elnök sem beszélt újságíróknak. Irfaan Ali annyit mondott, hogy mindkét fél elkötelezett a béke fenntartása mellett, és Guyana „nem agresszor”, de „fenntartja magának a jogot, hogy együttműködjön minden partnerével az ország védelmének biztosítása érdekében”.

John Kirby, a Fehér Ház nemzetbiztonsági tanácsának szóvivője azt mondta, a Biden-kormányzat tisztviselői figyelik a „növekvő feszültséget”, és nem akarják, hogy „a helyzet eldurvuljon”.