Orbán Balázs: Magyarország nem zsarol, csak konstruktívan akarja megoldani a problémákat

eu
2023 december 15., 11:33

Orbán Balázs lejött az Európai Tanács épületében dolgozó újságírók közé péntek délelőtt Brüsszelben, és kérdésekre válaszolt Ukrajna EU-csatlakozásával és a magyar vétóval kapcsolatban.

Azt mondta, Magyarország nincs Ukrajna pénzügyi támogatása ellen, de a finanszírozás rossz stratégián alapul. A döntés nem volt rendesen előkészítve. A magyar kormány szerint nem kell módosítani a költségvetést, de ha mégis, akkor azt csak rendes egyeztetéssel lehet megtenni.

Csak az Ukrajnával kapcsolatos összegekkel vannak problémái Magyarországnak, a költségvetés többi elemét elfogadhatónak tartja a kormány. A többi tagállam mindenképpen egyben akarta tárgyalni az egész csomagot, emiatt muszáj volt a miniszterelnöknek vétóznia.

Orbán szerint most két-három hónapja van a Tanácsnak, hogy konstruktív megoldást találjon a kérdésben.

Beszélt a befagyasztott forrásokról is. Azt mondta, Magyarország minden tőle telhetőt megtett a 23 feltétel teljesítése érdekében. A Bizottsággal való tárgyalások viszont megálltak az EU-csúcs miatt.

Orbán Balázs
photo_camera Orbán Balázs Fotó: Molnár Kristóf/444

Megkérdezték Orbán Balázstól, miért cselekszik így Magyarország, ha több pénzt kap az EU-tól, mint amennyit befizet. Erre azt mondta, az állítás nem igaz, Magyarország nettó befizető lett az elmúlt években. „De csak a befagyasztott források miatt” – vágott közbe egy újságíró.

Orbán azt a feltételezést is elutasította, hogy Magyarország zsarolná az Uniót. Szerinte más országok zsarolják Magyarországot, amikor politikai okok miatt nem kapjuk meg a covidalapból járó forrásokat.

Végül azt mondta, Magyarország nem akarja elhagyni az EU-t, csak konstruktívan akarja megoldani a problémákat, ahogy mindig is tette.