Románia berendelte az orosz nagykövetet a területén becsapódott drón miatt

háború
2023 december 15., 06:33

Románia beidézte Oroszország romániai nagykövetét, miután egy orosz drón a NATO tagország területén csapódott be. A hírek szerint az iráni gyártmányú Shaheed drón akkor repült át Románia területére, amikor az oroszok újra az ukrán Duna-parti kikötői létesítményeket támadták. A kétszázezres lakosú romániai Galați (Galac) város közelében lévő Grindu (Görönd) falutól nem messze csapódott be.

A román védelmi minisztérium szerint a rakéta egy 1,5 méter mély krátert vájt a falu melletti lakatlan területen. A NATO hivatalosan azt közölte, nincs jele annak, hogy „Oroszország szándékosan támadná a szövetségeseket".

Szeptemberben ilyen nyomokat hagyott egy erdőben egy becsapódó orosz drón Románia területén.
photo_camera Szeptemberben ilyen nyomokat hagyott egy erdőben egy becsapódó orosz drón Románia területén. Fotó: INQUAM PHOTOS/Ovidiu Micsik/Inquam Photos via REUTERS

Nem ez az első eset, hogy átlépik a határt az orosz fegyverek. Szeptemberben és októberben Romániában, az ukrán határ közelében drónok roncsait fedezték fel, de tisztviselők akkor is hangsúlyozták, hogy az országot nem szándékosan vették célba.

(The Moscow Times)