Nagyon belejöttünk a vétózásba, most Bulgáriát fenyegette meg vele Szijjártó

külföld
2023 december 16., 13:49

Ha már Orbán Viktornak bejött az EU-csúcson a vétózás – igaz, csak felemásan, egyszer kivonult, egyszer vétózott –, az évszázados távlatban aktív és kiterjedt magyar diplomácia motorja, Szijjártó Péter sem akart kimaradni a jóból. Ráadásul mivel úgyis épp szerb kampány van, amiben mi szügyig benne állunk (gondoljunk csak Lázár János pálinkázós, később letörölt videójára, a magyar úgymond közmédiában folyó kampányolást vagy a visszatérő Orbán-Vučić találkozókra és nagyívű szavakra például a közös harcról), magyar és szerb logóval díszített háttér előtt fenyegette meg vétóval Bulgáriát a szombaton a Facebook-oldalán közzétett videóban.

A beszélgetés témája a bolgár gáztranzitdíj ügye. Szófia még ősszel jelentette be, hogy jelentős tranzitdíjat vet ki az országa területén áthaladó orosz földgázra. Ez hazánkat, Szerbiát és Észak-Macedóniát érintette volna, mert bár a gázadót a szófiai előírás szerint az orosz Gazpromnak kellett volna megfizetnie, lehetett arra számítani, hogy azt átterhelik a vevőre. A bolgárok azonban már a hét elején jelezték, hogy bár az erről szóló törvény hatályba lépett, visszalépnek a dologtól, felfüggesztik a díjat.

Szijjártót azonban ez nem győzte meg. Az ország schengeni csatlakozása a jövő héten lesz téma Brüsszelben, amiről a magyar külügyminiszter azt mondta: csak akkor támogatjuk, ha a bolgárok tényleg visszavonják a törvényt.