Az adventi bejgliháború, amit a fideszes Harrach Tamás valószínűleg inkább már gyorsan el is felejtene

POLITIKA
2023 december 17., 16:27

Egy hét van karácsonyig, de az ünnepi hangulat még nem írja felül a pártpolitikai reflexeket. V. Naszály Márta I. kerületi ellenzéki polgármester osztott meg egy képet pénteken a Vár ünnepi díszkivilágításáról a Facebookon. A poszt alá némi késéssel, vasárnap reggel megérkezett Harrach Tamás, a KDNP-s Harrach Péter fia, aki sok sikerélményt eddig még nem gyűjtött a Fidesz XIII. kerületi politikusaként.

Harrach azt kifogásolta, hogy vitt volna a családjának a Várban lévő Ruszwurm cukrászda bejglijéből, csak hát - utalt a polgármesterre a fideszes politikus - valaki bezáratta a cukrászdát. Pech, de a cukrászda - ahogy V. Naszály válaszából kiderült -, nyitva van. A Telex megkérdezte a Ruszwurmot, nemhogy nyitva van, bejglit is árulnak.

Harrach nem vette a fáradtságot, hogy vasárnap délutánig korrigálja a hozzászólását.

Harrach Tamás
photo_camera Harrach Tamás

A több mint 190 éves Ruszwurmot egyébként valóban bezárás fenyegeti. A cukrászda és az önkormányzat viszonya még az előző, fideszes polgármester, Nagy Gábor Tamás idején durvult el, miután az ingatlantulajdonos kerület fel akarta emelni a cukrászda rendkívül alacsony bérleti díját. Nagy Gábor Tamás fel is mondta a szerződést és a bírósághoz is ő fordult még.

A bíróság aztán már V. Naszály Márta hivatali idején adott igazat az önkormányzatnak. A jogerős ítélet szerint a Ruszwurm Kft.-nek több mint 300 milliós tartozást kell kifizetnie az önkormányzatnak (2016 óta nem fizettek bérleti díjat), és kiürítve vissza kell adnia a helyiségeket. Miután ennek a cég nem tett eleget, az önkormányzat végrehajtást kezdeményezett, aminek a határideje december 4-e lett volna, de ezt elhalasztották. Így az előzményekről - benne a korábbi fideszes polgármester szerepéről - semmit sem író Harrach vehetett volna bejglit a családnak.

A cukrászdát üzemeltető Szamos szerint egyébként kurrupt bíró miatt vesztett és azt is mondta még októberben, hogy V. Naszály Márta a 2019-es önkormányzati választás előtt gyakorlatilag védelmi pénzt kért tőle (erre utalt Harrach). A polgármester szerint ez hazugság, és rágalmazás miatt feljelentette Szamost még novemberben.

Harrach-nak talán a mostaninál is nagyobb húzása volt, amikor a XIII. kerületben kampányolva nem tudta eltalálni, melyik a Vasas-stadion.