Így fegyverkezik a magyar békekormány

honvédség
2023 december 17., 05:59
  • Orbán Viktor nindzsa békekormánya egyre több területen kommunikál háborús kifejezésekkel.
  • Az inflációtól kezdve Brüsszelen át a genderlobbiig mindenki ellen harcolunk, Szijjártó Péter külügyminiszter ijesztő gyakorisággal jelent be támadásokat Magyarország ellen.
  • A háborús retorikához felfuttatott védelmi beszerzések is dukálnak, ezek viszont a folyamatos szájkaratéval ellentétben szakmailag indokoltnak tekinthetők.
  • Cikkünkben az elmúlt öt év főbb beszerzéseit vesszük sorra.


Bár a kormányzat részéről évek óta amúgy is használt háborús retorika Ukrajna megtámadása óta erősödött, a magyar haderőfejlesztést nem a háború indította be. 2010-es hatalomra kerülése után a Fidesz kezdetben több, végül jelentéktelennek bizonyuló programot hirdetett meg, de a honvédelmi kiadások növekedése – a többi NATO-tagállaméhoz hasonlóan – 2014-től kezdve indult meg.

Miért pont 2014? Röviden: a Krím orosz annexiója lépéskényszerbe hozta a
NATO-tagállamokat, Magyarországon pedig a gazdaság teljesítménye ekkorra lehetővé tette a haderő fejlesztésére szánt kiadások növelését. Ezt támogatta a lakosság változó biztonságérzékelése is.

photo_camera Fotó: Miniszterelnöki Sajtóiroda/Benko Vivien Cher/MTI/MTVA

2010 és 2014 között a NATO védelmi tervezésének homlokterében az ún. „out of area” – tehát nem a tagállamok területét érintő – műveletek voltak az iraki és afganisztáni konfliktusok miatt. Ekkor főként könnyűfegyverzet beszerzését kérte a szervezet a tagállamoktól, és általánosságban mindenki kevesebbet költött védelemre.

2014-től kezdve, az orosz fenyegetés kézzelfoghatóvá válásával a NATO-n belül megváltozott a gondolkodásmód. Előtérbe került a területvédelem fontossága, áttértek a nehézfegyverek beszerzésére, nagyobb hangsúly került a védelmi kiadásokra.

A megkérdezett szakértők szerint a magyar védelmi tervezést a 2014-es krími annexiónál, majd a walesi NATO-csúcs megállapodásainál is nagyobb mértékben befolyásolta a 2015-ös migrációs válság, amivel a hadseregfejlesztés végképp a kormányzati gondolkodás középpontjába került.

Kétségtelen, hogy volt tere a növekedésnek: 2014-ben a GDP 0,8 százalékát tették ki a honvédségi kiadások, ez a NATO-n belül nagyon alacsonynak számított. Ehhez képest 2023-ra elértük a tagállamok számára előirányzott 2 százalékos küszöböt, aminek a jövőbeni fenntartása kormányhatározatban van rögzítve. Sőt: 2024-ben várhatóan a GDP 2,1 százaléka megy védelmi kiadásokra.

Ahogy lent is látható, GDP-arányosan a magyar kormány a 2 százalékos küszöb eléréséig jellemzően kevesebbet fordított honvédelemre, mint a lengyel, a szlovák vagy a román.

link Forrás

A program, ami nem nyilvános

Csatlakozz a Körhöz, és olvass tovább!

Légy része a közösségünknek, segítsd az újság működését!

Már tagja vagy a Körnek? Itt tudsz belépni.

Partnerek

Ez a cikk a The Eastern Frontier Initiative (TEFI) projekt keretében készült. A TEFI közép- és kelet-európai független kiadók együttműködése, amelynek keretében a közép-európai régió biztonságával kapcsolatos kérdéseket járjuk körbe. A projekt célja, hogy elősegítse a tudásmegosztást az európai sajtóban, és hozzájáruljon egy ellenállóbb európai demokráciához.

bellingcat logo sme logo wyborcza logo pressone logo

A Magyar Jeti Zrt. partnerei a projektben: Gazeta Wyborcza (Lengyelország), SME (Szlovákia), Bellingcat (Hollandia), PressOne (Románia).

A partnerség közös, angol nyelvű honlapja az alábbi linken érhető el: https://easternfrontier.eu/

A TEFI projekt az Európai Unió társfinanszírozásával valósul meg. Az itt szereplő vélemények és állítások a szerző(k) álláspontját tükrözik, és nem feltétlenül egyeznek meg az Európai Unió vagy az Európai Oktatási és Kulturális Végrehajtó Ügynökség (EACEA) hivatalos álláspontjával. Sem az Európai Unió, sem az EACEA nem vonható felelősségre miattuk.