Nyolcgyerekes orosz családokról nosztalgiázik Putyin

külföld
2023 december 17., 12:40
  • Fogy az orosz.
  • Így volt ez már Ukrajna lerohanása előtt is, de azóta súlyosbodott a helyzet.
  • Vlagyimir Putyin szerint a következő évtized nagy feladata a demográfiai fellendülés.
  • Az orosz vezetés mindent bevetne, így az abortusztörvény szigorítását is, de ezen a területen még a társadalom is képes ellenállni.
Putyin dzsúdóleckét ad
photo_camera Putyin dzsúdóleckét ad Fotó: STR/AFP

„Nagyanyáinknak és dédanyáinknak hét-nyolc gyermekük volt. Emlékezzünk és elevenítsük fel ezeket a hagyományokat. A sokgyermekes, nagycsaládos létnek kellene a normának lennie, amihez Oroszország népei tartják magukat.”

– többek közt erről beszélt Vlagyimir Putyin orosz elnök november végén egy moszkvai konferencián, amin több orosz vallásos és konzervatív szervezet, és maga Kirill pátriárka, az orosz ortodox egyház feje is részt vett. Putyin egyúttal azt is közölte, hogy a következő évtizedekben az orosz népesség fellendítése lesz a feladat.

Nem az ő beszéde volt az első jele annak, hogy az orosz vezetés minden korábbinál jobban aggódik az ország demográfiai helyzete miatt, és aktívan foglalkozik annak javításával. De az elnök megnyilvánulásai végképp rávilágítottak arra, hogy milyen rosszak az orosz kilátások, és hogy a rezsim egyre durvább és kétségbeesettebb módszerekkel igyekszik valahogy visszafordítani, vagy legalábbis megállítani az ország lakosságának csökkenését, elöregedését.

Kevés az orosz

Csatlakozz a Körhöz, és olvass tovább!

Légy része a közösségünknek, segítsd az újság működését!

Már tagja vagy a Körnek? Itt tudsz belépni.