A francia parlament szigorít a bevándorlási törvényen

külföld
2023 december 20., 07:36

Közösen szavazott Emmanuel Macron elnök Reneszánsz pártja és Marine Le Pen szélsőjobbos Nemzeti Tömörülés pártja arra az új jogszabályra, amely többek közt megnehezíti a bevándorlók számára a családtagok Franciaországba hozatalát, valamint késlelteti a szociális ellátáshoz való hozzáférésüket.

photo_camera Hátul a baloldal tiltakozik. Fotó: LUDOVIC MARIN/AFP

A jogszabály szerint a bevándorlók társadalombiztosítási juttatásait ezentúl ötéves franciaországi tartózkodáshoz kötik, munkaviszony esetében 30 hónaphoz. Ezentúl megfosztják a kettős állampolgárságú elítélteket a francia állampolgárságuktól.

A jogszabály elfogadásához az alsóházban nem volt szükség Le Pen támogatására, és Macron próbálta úgy beállítani a dolgot, hogy a változtatás nem Le Penéknek köszönhető. A baloldal azzal vádolja Macront, hogy engedményeket tesz a szélsőjobboldalnak, míg a konzervatív Republikánusok üdvözölték a változtatásokat. Egyes emberi jogi csoportok szerint az utóbbi évtizedek legregresszívebb bevándorlási törvényét fogadták most el. A törvényt ellenző egészségügyi miniszter, Aurélien Rousseau a szavazás után beadta a lemondását.

Miután Macron Reneszánsz pártja a 2022-es választásokon elvesztette parlamenti többségét, gyakran meg kell szenvednie a többségért egy-egy jogszabály esetében. A most elfogadott jogszabály eredeti változatát a jobboldali és a baloldali pártok egyaránt leszavazták – ellenkező okokból. Végül úgy látszik Macronék a jobboldal kedvére módosították a javaslatot. Le Pen legalábbis úgy nyilatkozott: „Örülhetünk az ideológiai előrelépésnek, ideológiai győzelemnek.” (france24, BBC, Le Figaro)