A Hamász vezetője újabb tűzszünetről tárgyal Kairóban

háború
2023 december 20., 09:04

Izrael jelezte, hogy túszokért cserébe hajlandó lenne ismét szüneteltetni a harcokat, a Hamász legfőbb vezetője, Ismail Haniyeh pedig hamarosan tűzszünetről tárgyal Kairóban, írja a BBC.

Ismail Haniyeh, a Hamasz vezetője
photo_camera Ismail Haniyeh, a Hamasz vezetője Fotó: ALGERIAN PRESIDENCY/Anadolu via AFP

A múlt héten nőtt a nemzetközi nyomás Izraelen: míg Franciaország azonnali és tartós tűzszünetet kért, az ENSZ háromnegyede egy hete elfogadott egy tűzszünetet szorgalmazó határozatot. Még a szavazatot egyébként nem megszavazó Egyesült Államok is azt kommunikálta, hogy ha Izrael folytatja a válogatás nélküli bombázásokat, lassacskán elveszíthetik a támogatóikat. A Hamász szintén szorgalmazta a tűzszünetet, amit a túszokkal próbált kizsarolni Izraelből.

Haniyeh, a Hamász legfőbb vezetője 2019 óta él külföldön – általában török vagy katari luxusszállodákból irányítja a szervezetet. A dúsgazdag, külföldön luxuséletet élő Hamász-vezetők titkos életéről itt írtunk hosszabban.

Az első tűzszünet több mint egy hónappal a harcok kezdete után, november 24-én kezdődött. A szünet ideje alatt közel száz túszt engedett el a Hamász, míg Izrael 240 fogvatartott Palesztint engedett ki a börtönökből. A tűzszünetet 30-án meghosszabbították, ám december elsejével véget is ért, miután az Izraeli Védelmi Erők közölte, hogy a Hamász tüzet nyitott Izraelre.