Franciaország azonnali és tartós tűzszünetet szeretne Gázában

háború
2023 december 17., 14:05

Túl sok a polgári áldozat, ezért Franciaország azonnali és tartós tűzszünetre szólította fel a háborúzó feleket a Gázai övezetben. Eli Cohen izraeli külügyminiszter szerint hiba lenne tűzszünetet kezdeményezni, mivel azzal csak a Hamásznak kedveznének, írja a BBC.

photo_camera Catherine Colonna francia külügyminiszter és Eli Cohen izraeli külügyminiszer december 17-én Tel-Avivban. Fotó: ISRAELI FOREIGN MINISTRY/Anadolu via AFP

A francia külügyminisztérium közleményt adott ki Catherine Colonna francia külügyminiszter tel-avivi látogatása után, melyben tűzszünetre szólított fel. A külügy szerint azért kéne a szünet, hogy a továbbra is az övezetben tartott, több mint 120 túszt szabadon bocsáthassák, a segélyek pedig megindulhassanak a Gázai övezetbe. Az Izraeli Védelmi Erők (IDF) vezetői vasárnap vállalták a felelősséget a három izraeli túsz véletlen lelövéséért, miközben a harctér összetettségére is felhívták a figyelmet.

A francia külügy egy vasárnapi támadásban elhunyt alkalmazottja miatt is számon kérte Izraelt. A külügyi dolgozó a francia konzulátus egyik munkatársának házában talált menedéket Rafahban, ahol később bombatalálatban halt meg.

photo_camera A francia külügyminiszter. Fotó: LUDOVIC MARIN/AFP

Az Egyesült Királyság és Németország külügyminiszterei vasárnap szintén fenntartható tűzszünetre szólította fel a feleket, de ők nem azonnali cselekvést kértek - inkább támogatnák a humanitárius szüneteket. Az ENSZ már kedden azonnali humanitárius tűzszünetet követelt, később pedig a tagállamok háromnegyede elfogadott egy tűzszünetet szorgalmazó határozatot. „A Hamász legyőzésének ára nem lehet minden palesztin civil folyamatos szenvedése” – írták a nyilatkozatban.

A határozatot több ország, köztük az Egyesült Államok és Izrael sem szavazta meg. Joe Biden, amerikai elnök arról beszélt, hogy a világ nagy része támogatja Izraelt, de a válogatás nélküli bombázások miatt lassan el fogják veszíteni a támogatóikat. Az izraeli védelmi miniszter korábban azt mondta, a konfliktus még „több hónapig” fog tartani, de szó esett arról, hogy a háború jelenlegi szakaszának két-három héten belül vége lehet.

Cohen a francia külügyminiszterrel tartott találkozóján megismételte az izraeli kormány álláspontját, miszerint nem akarnak tűzszünetet. Azt is elmondta, hogy Franciaország fontos szerepet játszhat a regionális feszültség visszatartásában. Elmondása szerint bár Izrael nem szeretne újabb frontot nyitni a Libanonnal közös határon, de az izraeli állampolgárok védelméért bármit meg fog tenni.