Mészáros Lőrincet örömmel tölti el, hogy Boszniában is terjeszkedhet

gazdaság
2023 december 22., 10:14

„Lezárult a boszniai cementgyár akvizíciója, a Mészáros Csoport tulajdonába került a Lukavac Cement d.o.o” – adott hírt újabb balkáni terjeszkedéséről a Mészáros Csoport.

photo_camera Szijjártó Péter és Mészáros Lőrinc kobakban Fotó: Szijjártó Péter/Facebook

A Lukavac cementgyártó vállalatot 1974-ben alapították, 2001-ben privatizálta az osztrák Asamer csoport. A Szarajevóban és Banja Lukában található üzemeinek éves termelési kapacitása több mint egymillió tonna cement, valamint hétszázezer tonna klinkerbeton. A vállalatnak 50 százalékos részesedése van a Vijenac mészkőbányában, amely más üzemekbe és vállalatoknak is szállít adalékanyagot.

A G7 korábban azt írta, a Mészáros Csoport időben toppan be a legmeghatározóbb építőipari szereplő képében az országba, mivel a bosnyákok a következő években olyan fejlesztéseket terveznek, amelyekhez sok-sok betonra lesz szükségük.

„Örömmel tölt el, hogy a Mészáros Csoport tovább növeli külföldi leányvállalatai számát, amelynek köszönhetően ma már nem csak a hazai piacon folytatunk sikeres üzleti tevékenységet. A Lukavac Cement d.o.o. egy olyan stabil lábakon álló, biztos eredménytermelő képességű iparvállalat, amelynek felvásárlása nagyban hozzájárul a hazai alapanyag-ellátási gondok mérsékléséhez is” – nyilatkozta Mészáros Lőrinc. Az eladó Asamer vezérigazgatója, Harald Fritsch nyáron annak örült, hogy a boszniai cementgyár eladásával vállalata „újrafókuszálhatja tevékenységének földrajzi hatókörét Ausztriára és a Szlovák Köztársaságra összpontosítva”.

A Mészáros Lőrinc érdekeltségébe tartozó Talentis Group Zrt. még júliusban szerzett kizárólagos tárgyalási jogot a cementgyár megszerzése kapcsán. Októberben adásvételi szerződést írtak alá a Lukavac kizárólagos tulajdonosával, az osztrák Asamer Baustoffe AG-vel, mostanra teljesítették a zárási feltételeket, átvilágítottak mindent, december 21-én a szerződést aláírták, a tranzakció lezárult.