Ellopott Banksy-tábla: őrizetbe vettek egy gyanúsítottat

MŰVÉSZET
2023 december 23., 20:07
photo_camera Az ellopott tábla hűlt helye Fotó: HENRY NICHOLLS/AFP

Egy férfit letartóztattak lopás és rongálás gyanújával, miután eltávolítottak egy közúti táblát egy londoni utcáról, amelyen a világhírű művész, Banksy alkotása volt látható - közölte a rendőrség, amely nyomozást indított.

Az alkotást - egy piros stoptáblát, amelyen három katonai drón látható - pénteken leplezték le a délkelet-londoni Peckhamben, a Commercial Way sarkán. Egy órával azután, hogy Banksy kirakta a művet kvázi hitelesítő posztját az Instára, két ember - miközben a járókelők videózták és fotózták őket - levágta a táblát. Ha ez nem valami prank része, akkor a terv az lehetett, hogy a feketepiacon igyekeznek értékesíteni a táblát, hiszen a hasonló Banksy-művek értéke több tízmillió forint lehet.

link Forrás

A hatóságok új táblát helyeztek ki a közlekedők veszélyeztetésének elkerülése érdekében, ugyanakkor szombat délután egy helyi utcai művész kirakta ugyanoda az eltűnt Banksy-mű reprodukcióját, mert - ahogy a BBC-nek kifejtette - a művészet mindenkié.

Banksy követői leginkább úgy értelmezték legújabb művét, hogy az tűzszünetre szólít fel a Gázai övezetben, miután hasonló drónos alkotása jelent már meg 2017-ben Betlehemben.

Az eredeti
photo_camera Az eredeti Fotó: JOE BROWN/JOE BROWN via REUTERS

A tábla eltávolítása után a southwarki tanács helyettes vezetője, Jasmine Ali megerősítette, hogy az esetet jelentették a rendőrségnek, és bíznak abban, hogy visszakapják a táblát. „Itt nem csak egy utcatábláról van szó, hanem egy műalkotásról, amely a közösségnek szól. Ez utcai művészet, és az emberekért van” - mondta. (BBC)