Jönnek az ünnepek, ismét egyen-Orbán-interjú tarolta le az összes megyei hírportál címlapját

POLITIKA
2023 december 23., 08:22

A karácsony környéke már évek óta a vidéki magyar sajtó sokszínűségének amolyan nem hivatalos ünnepe, ilyenkor jelentkeznek ugyanis a kormány által nemzetstratégiailag kiemelt jelentőségűnek minősített Közép-Európai Sajtó és Média Alapítványt (KESMA) alá beterelt, egykor sokkal szebb napokat látott vidéki portálok az egyen-Orbán-interjúval. „Még szép!” – értékelte amúgy pár éve maga Orbán, hogy ez így történik.

Az interjút idén a miniszterelnöki alákérdezésben rutinos Csermely Péter szállította, megyéről megyére haladva szemlézzük a legjobb kérdéseket.

A Heves megyei hírportál vezető anyaga szombat reggel egy exkluzív interjú Orbán Viktorral. Egy kérdés az interjúból:

– Közbevetőleg kérdezem, jól értem én, hogy az uniós költségvetés növelése kapcsán Brüsszel egyebek mellett több pénzt kér Magyarországtól arra, hogy a hitelként felvett Helyreállítási Alap megnövekedett kamatait fizetni tudja? Tehát több pénzt akarnak beszedni tőlünk egy olyan hitel kamatainak a törlesztésére, amely hitelt mi meg sem kaptuk?

Sok szempontból hasonló (!) anyag jelent meg a Bács-Kiskun megyei portálon is, melyben az interjút készítő Csermely Péter egyik kérdése (?!) így hangzik:

Ekkora arcátlanság még Brüsszeltől is meglepő.

Van némi átfedés a borsodi, a baranyai és a szolnoki megyei sajtó szombati címlapjai között, így ezeket tömbösítve szemlézzük. Az exkluzív (!) miniszterelnöki interjú egyik kérdése így hangzik:

Nem tart attól, hogy az ön szavazói lassan torkig vannak az EU-val?

Szintén érdemes egy kalap alá venni a Délmagyart, illetve a dunaújvárosi és a Fejér megyei hírportált, mert itt is volt némi anyagegyezés. A szombat reggeli miniszterelnöki interjút készítő Csermely Péter érdemeként muszáj kiemelni, hogy akadt pár kérdésszerűnek tűnő kérdése is, például:

„Mégis, nem lenne helyes döntés pénzzel támogatni Ukrajnát? Itt van közel, fontos szomszédunk, Oroszország megtámadta, és ma már a létéért küzd.”

Amire Orbán elismeri, hogy ez jogos felvetés, és majd a magyar parlament megvizsgálja (:D).

Vidéki sajtókörképünk következő tömbje a Hajdúságból (ahol a miniszterelnöki interjú mellett kiemelt hírként a 37 éves Dzsudzsák Balázst köszöntik!), Komárom-Esztergomból és Nógrádból folytatódik, ezekben a megyékben ugyanis véletlenül ugyanaz a vezető anyag élesedett szombat reggel. Benne a kérdéssel:

„Jönnek a migránsgettók? Vagy van még bármilyen lehetőség arra, hogy mi ebből kimaradjunk?”

Somogy, Szabolcs-Szatmár, Tolna, szevasztok! Szombat reggel van, mindjárt karácsony, mi más, mint egységes Orbán-interjú indíthatja a napot. Meg kell adni, Csermely Péter messze nem annyira profi interjúkészítő, mint a miniszterelnököt pár napja szintén elcsípő Gönczi Gábor, aki simán mondta azt az interjú során, hogy 2023-ban naponta jöttek a jó hírek a gazdaságból. A TV2-s ámokfutáshoz képest a Kesma-interjú a józanság kis szigete, ilyen kérdésekkel:

„Az idei év nem volt túlságosan sikeres a magyar gazdaság számára. Talpon maradtunk, de ennek ára volt, például az Európában sokáig legmagasabb infláció. A kérdés most az, hogy mindez vajon mögöttünk van-e?”

A körkép végén még érdemes kitérni Vas, Veszprém és Zala megyékbe, ahol épp egy Orbán-interjúval indult a nap. Benne olyan kérdésekkel, minthogy

A legutóbbi fontos magyar belpolitikai lépés a szuverenitásvédelmi törvény megszavazása volt. A dollárbaloldal és a dollármédia nagyon felháborodott miatta, és azóta is panaszkodik.

Amúgy nemcsak az egységes Orbán-interjúval sikerült letarolni a megyei portálokat, hanem ugyanúgy, a címlapon kiemelt helyen fut egy pénteki interjú is Nagy Mártonnal, de abba már én se mertem belekattintani.