Nagy-Britannia hadihajót küld Guyanába, amely kétharmadát elcsatolná Venezuela

külföld
2023 december 24., 09:24

Az Egyesült Királyság előkészíti egy hadihajó Guyanába küldését, hogy diplomáciai és katonai támogatást nyújtson a volt brit gyarmatnak – értesült a BBC. A védelmi minisztérium megerősítette, hogy a HMS Trent járőrhajó karácsony után közös gyakorlatokon vesz részt Guyana partjainál.

A HMS Trent, a brit haditengerészet tengeri járőrhajója
photo_camera A HMS Trent, a brit haditengerészet tengeri járőrhajója Fotó: Shaun Roster/Shaun Roster

A döntés azután született meg Londonban, hogy Guyanával szomszédos Venezuela megújította igényét a guyanai terület olajban és ásványi anyagokban gazdag, vitatott területére, majd a venezuelai megszállástól tartó guyanai vezetés ENSZ-segítséget kért. A két ország azóta kölcsönösen ígéretet tett, hogy nem fognak egymással háborúzni – ha mégis, ez lehet az 1982-es Falkland-szigeteki válság óta az első dél-amerikai államok közötti háború –, de úgy tűnik, hogy Londont ez nem nyugtatta meg.

Feltehetnénk persze a kérdést, hogy mi köze Nagy-Britanniának bármelyik dél-amerikai országhoz, vagy azok egymás közötti konfliktusához, amikor az a (fél)kontinens – kapjuk el a történelmi és földrajzi tanulmányaink emlékeit – spanyol, illetve portugál fennhatóság alatt állt. A válasz: az a köze, hogy Guyana nem spanyol vagy portugál, hanem brit (előtt holland) gyarmat volt. Ez a Magyarországnál több mint kétszer nagyobb területű (215 ezer négyzetkilométer), de csak nagyjából 800 ezer lakosú ország volt Nagy-Britannia egyetlen dél-amerikai gyarmata, Brit-Guyana néven, a függetlensége 1966-os elnyeréséig. Az ország hivatalos nyelve máig is az angol, és tagja a Brit Nemzetközösségnek is.

A BBC cikke szerint a HMS Trent a Karib-tengeren teljesített eddig szolgálatot, de a hónap elején, miután Venezuela kormánya a guyanai Essequibo régió annektálásával fenyegetőzött, új feladatot kapott. Venezuela már régóta igényt tart az Essequibo területére, amely Guyana területének mintegy kétharmadát teszi ki.