Az orosz külügy szerint a Nyugat zavargásokat próbál szítani Szerbiában

külföld
2023 december 25., 19:09

A Nyugat zavargásokat próbál szítani Szerbiában – közölte a Ria Novosztyi orosz hírügynökség szerint Marija Zaharova orosz külügyi szóvivő az előző napi belgrádi tüntetésekre utalva.

Marija Zaharova 2023. július 27-én Szentpéterváron.
photo_camera Marija Zaharova 2023. július 27-én Szentpéterváron. Fotó: Jegor Alejev/AFP

„Nyilvánvalók a kollektív Nyugat arra irányuló próbálkozásai, hogy felszítsa a helyzetet az országban »a kijevi hatalomátvételek« technikáját alkalmazva” – nyilatkozta az orosz külügyminisztérium szóvivője az Izvesztyijának, visszaidézve Aleksandar Vučić szerb államfő kijelentéseit a belgrádi tüntetésekről.

Zaharova szerint jelen helyzetben az egyetlen lehetséges megoldást a szerb alkotmány rendelkezéseinek szigorú követése és a „saját országa nemzeti érdekei alapján szavazó szerb nép választásának” tiszteletben tartása jelenti.

Vučić vasárnap éjjeli tévébeszédében nyugalomra intette a lakosságot, és azt mondta, semmiféle forradalom nincs Belgrád utcáin. Szégyenletesnek nevezte, hogy az ellenzék a nép akaratával szembeszállva, erőszakkal akar hatalomra kerülni.

A Szputnyik rádió közölte, hogy a szerb miniszterelnök köszönetet mondott az orosz titkosszolgálatoknak, mert előre figyelmeztették a rendbontásokra.

A szerbiai ellenzék szerint a fővárosba buszoztatott boszniai szerbek döntötték el a belgrádi választást. Két ellenzéki listavezető éhségsztrájkot hirdetve azt ígérte, mindennap tüntetnek, amíg amíg meg nem semmisítik a választás eredményét.

Tüntetők a belgrádi közgyűlés épülete előtt december 24-én.
photo_camera Tüntetők a belgrádi közgyűlés épülete előtt december 24-én. Fotó: Oliver Bunic/AFP

Vasárnap több ezren tiltakoztak Belgrád belvárosában a december 17-i választások megismétlését követelve. A tömeg be akart törni a városi közgyűlés épületébe is, ezért a rendőrség könnygázt vetett be, míg a tüntetők járdakövekkel dobálták az épületet védő rendőröket és csendőröket. Aleksandar Šapić belgrádi polgármester szerint óriási károk keletkeztek a közgyűlés épületén. (MTI)