A venezuelai elnök hadgyakorlatot hirdetett, miután a britek hadihajót küldtek Guayana védelmére

külföld
2023 december 29., 11:28

Nicolás Maduro venezuelai elnök összevont hadgyakorlat megtartását rendelte el csütörtökön a Guayanához közeli keleti tengerpart mentén, mert az Egyesült Királyság hadihajót küldött a latin-amerikai országgal határvitában álló szomszédos ország felségvizeire.

Nicolas Maduro venezuelai elnök
photo_camera Nicolas Maduro venezuelai elnök Fotó: MARCELO GARCIA/AFP

December elején a venezuelai kormány nemzeti konzultáción kérdezte meg a lakosságot arról, mi lenne, ha magához csatolná a szomszédos Guyana nagyjából kétharmadát. Ezután Maduro elrendelte, hogy foglalják törvénybe a Guayana-Esequiba nevű állam megalapítását, ahol az angol nyelvű lakosságnak venezuelai iratokat adnának. Az állami vállalatoknak pedig megparancsolta, hogy kezdjék meg a bányászati és olajkitermelési tevékenységet a nyersanyagokban gazdag régióban, és hogy hozzanak létre egy különleges katonai egységet a régió számára.

Most Maduro közölte, hogy a légi és a haditengerészeti erők állományához tartozó csaknem hatezer venezuelai katona vesz részt a közös műveletek végrehajtásában a guyanai határ közelében. Szerinte ugyanis a Trent nevű brit hadihajó érkezése sérti a latin-amerikai országok között nemrégiben létrejött megállapodást, és szerinte elfogadhatatlan fenyegetést jelent Latin-Amerika bármelyik szuverén országa számára.

Az Egyesült Királyság védelmi minisztériuma azt közölte, hogy a hajó közös műveleteket hajt végre a guyanai védelmi erőkkel. A 800 ezer lakosú ország hadserege 3000 katonából, 200 tengerészből és négy kis járőrhajóból, úgynevezett barrakudákból áll. Venezuela jelenleg határvitában áll szomszédjával a magáénak tekintett, ám több mint egy évszázada Guyanához tartozó, olajban gazdag Essequibo régió miatt.

Maduro és Irfaan Ali guyanai elnök két héttel ezelőtt Saint Vincent és Grenadine szigetek fővárosában, Kingstownban tartott találkozójukon arról állapodott meg, hogy a Florida-méretű, ám ritkán lakott terület feletti határvita rendezésére nem alkalmaznak erőszakot, és nem fokozzák a feszültséget a régióban. (Guardian/MTI)