Kilenc és fél év börtönre ítélték Navalnij munkatársát

diktatúra
2023 december 29., 14:34

Egy orosz bíróság pénteken kilenc és fél év börtönbüntetésre ítélte Kszenyija Fagyejeva ellenzéki politikust, aki Alekszej Navalnijjal együtt került fel a szélsőségeseket és terroristákat nyilvántartó listákra.

Három éve Fagyejeva egyike volt annak a két Navalnij-párti jelöltnek, aki a választásokon bekerült a szibériai Tomszk önkormányzati tanácsába. Ez ritka sikernek számított egy olyan ellenzéki mozgalom életében, amit az orosz hatóságok nagyrészt eltiltottak a választásokon való részvételtől. Navalnij helyi szervezetének vezetése alatt a félmillió lakosú Tomszk ellenzéki többségű városi tanácsot választott, a mozgalom viszonylagos fellegvárává vált.

Kszenyija Fagyejeva orosz ellenzéki politikus
photo_camera Kszenyija Fagyejeva Fotó: VLADIMIR NIKOLAYEV/AFP

A több évtizedes börtönbüntetését töltő Navalnijt jelenleg az Északi-sarkkör felett, a Jamal-Nyenyec körzetben tartják fogva, átszállítása előző börtönéből három héten át tartott. Elszigeteltség, fizikai és lelki erőszak, mínusz 40 fok – ilyen a börtön, ahová Navalnijt szállították.

Navalnij egykori kampánystábjából sokan elmenekültek Oroszországból, de Fagyejeva nem volt hajlandó száműzetésbe vonulni. 2021 decemberében letartóztatták „szélsőséges” csoport szervezéséért, tárgyalása augusztusban kezdődött. (via MTI)