Lemondott Claudine Gay, a Harvard Egyetem elnöke

külföld
január 02., 19:56

A Harvard Egyetem elnöke lemondott a posztjáról, miután plágiumváddal illették és bírálták az egyetemi antiszemitizmussal kapcsolatos megjegyzései miatt.

Az elmúlt hetekben egyre nagyobb nyomás nehezedett Claudine Gayre, aki a lemondását bejelentő levélben azt írta, ez az egyetem „legjobb érdeke”.

„Elszomorító volt, hogy kétségbe vonódott a gyűlölet elleni küzdelmem és a tudományos szigor fenntartása iránti elkötelezettségem” – írta Gay, aki szerint így lehetővé válik a Harvardnak, hogy „inkább az intézményre összpontosítson, mint bármilyen személyre”.

Gay fél évig volt az egyetem elnöke, ő volt az első fekete ember és a második nő, akit a Harvard vezetésére kineveztek.

December 5-én a washingtoni Kongresszusban meghallgatást tartottak, amin a képviselők kérdezhették a meghívott vendégeket. A témát az előző két hónapban ezeken az egyetemeken történt, egyesek szerint Izrael-ellenes, mások szerint antiszemita megnyilvánulások, demonstrációk szolgáltatták.

A képviselők által faggatott vendégek között ott volt Claudine Gay. Egy republikánus képviselőnő, – az egyébként a Harvardon végzett, de onnan pár éve Trump választási csalásos hazudozásának támogatása miatt eltávolított – Elise Stefanik volt a legkeményebb. Előbb arról beszélt, hogy az egyetemeken olyan tüntetések voltak, amik „globális intifádát” követeltek, majd azt állította, hogy az intifáda az izraeli–arab konfliktus esetében a zsidók elleni népirtást jelenti. Ezután az alábbi párbeszéd zajlott le Stefanik és Gay között:

  • Stefanik: A Harvardon a felhívás a zsidók elleni népirtásra sérti az egyetem zaklatásra vonatkozó szabályzatát?
  • Gay: Sértheti, de ez a kontextustól függ.
  • Stefanik: Válaszoljon igennel vagy nemmel!
  • Gay: Ha az antiszemita megnyilvánulás olyan viselkedéshez vezet, ami zaklatásnak, megfélemlítésnek minősül, akkor ezzel a viselkedéssel foglalkozni kell, és mi meg is tesszük a szükséges lépéseket.
  • Stefanik: Tehát a válasz igen, a zsidók kiirtására való felhívás sérti a Harvard magatartási kódexét, igaz?
  • Gay: Ismétlem, ez a kontextustól függ.
  • Stefanik: Nem a kontextustól függ. A helyes válasz igen, és önnek ezért le kell mondania. Az ön válaszai sehol sem lennének elfogadhatók.
Dr. Claudine Gay, a Harvard Egyetem elnöke a december 5-i washingtoni meghallgatásán.
photo_camera Dr. Claudine Gay, a Harvard Egyetem elnöke a december 5-i washingtoni meghallgatásán. Fotó: Kevin Dietsch/Getty Images via AFP

Ez nagy visszhangot váltott ki, és Gay később bocsánatot kért az egyetem diáklapjának adott interjújában.

Azóta az amerikai sajtóban azzal vádolták meg, hogy plagizált a tanulmányai során.

A Harvard igazgatósága a múlt hónapban kivizsgálta a vádakat, és talált két olyan publikációt, amikben további hivatkozásra volt szükség, ugyanakkor arra jutottak, hogy nem sértette meg a „kutatási visszaélésekre vonatkozó előírásokat”. (BBC)