Újabb komoly légicsapás érte Kijevet és Harkivot

háború
január 02., 07:58

Oroszország rakétákkal lőtte Kijevet és Harkivot kedden is – közölték ukrán tisztviselők. A támadás órákkal azután történt, hogy Vlagyimir Putyin elnök bosszút ígért a belgorodi légicsapás után. Az orosz várost Moszkva szerint az ukránok támadták meg, 24 civil halt meg annak során.

„Robbanások a fővárosban" - közölte Vitalij Klicsko polgármester kedden a Telegramján, és azt ajánlotta az embereknek, hogy maradjanak otthonaik biztonságában. Klicsko elmondta, hogy Kijev Pecserszkij kerületében megrongálódtak a gázvezetékek, és a főváros több épületében is megszűnt az áramszolgáltatás. Oroszország a reggeli csúcsidőben rakétatámadásokkal sújtotta az ukrán fővárost. Kijev egyes részein nincs áram és a lezuhant fegyverekből származó törmelék hullott a környékre. Az ukrán légierő pár órával korábban azt közölte, hogy megsemmisítette mind a 35 támadó drónt, amelyet Oroszország éjfél után indított több ukrajnai város, köztük Kijev ellen.

Harkiv városát szintén „masszív rakétatámadás" érte – mondta Ihor Terekhov, a keleti város polgármestere.

Lebombázott utca Harkivban még december 30-án.
photo_camera Lebombázott utca Harkivban még december 30-án. Fotó: Pavlo Pakhomenko/Pavlo Pakhomenko via Reuters Con

Az Ukrajnát ért rakétatámadások újabb hulláma december 29-én indult. Akkor a helyi hatóságok nem végleges összesítése szerint 11 ember vesztette életét olyan nagyvárosokban, mint Kijev, Odessza, Lviv, Harkiv, Zaporisszja és Konotop, a sebesültek száma több tucatra tehető. Az ukrán védelmi miniszter a háború eddigi legmasszívabb támadásának nevezte ezt. Rusztem Umerov viszont úgy gondolja, hogy ez még csak a kezdet, még durvább orosz rakétacsapásokra kell felkészülni a következő hetekben.