Az ISIS vállalta magára az iráni robbantásos merényletet

Terrorizmus
január 04., 18:10

Az Iszlám Állam (ISIS) vállalta magára az iráni Kermán temetőjében, az amerikai dróntámadásban 2020-ban megölt Kászem Szulejmáni, az iráni Forradalmi Gárda néhai vezetője sírjánál szerdán elkövetett robbantásos merényletet, amiben legalább 84-en meghaltak és közel 300-an megsebesültek.

photo_camera Fotó: Sare Tajalli/AFP

A szunnita muszlim terrorszervezet a Telegramon jelentette be, hogy az összegyűlt tömegben a szervezet két tagja hozta működésbe a derekára erősített robbanóövet.

Az ISIS emellett globális támadásokra szólított fel zsidók és keresztények ellen a Gázai övezetben folyó izraeli hadjárat miatt. „Iszlám oroszlánjai, vadásszatok prédára a zsidók, keresztények és a szövetségeseik között az Egyesült Államok, Európa és a világ utcáin és útjain” – mondja a hangfelvételen az ISIS szóvivője, Abu Hudaifa el-Anszári.

„Először a könnyebb célpontokra csapjatok le a nehezek előtt, a polgári célpontokra a katonaiak előtt, és vallási célpontokra, mint elsősorban a zsinagógák és templomok, mert ez gyógyítja a szívet és és jelzi, hogy csata folyik. A mi háborúnk vallásháború” – kérte a terrorista, aki vallásháborúnak nevezte a gázai hadjáratot is.

A 33 perces felvételen, amit dzsihadista propagandaportálokon terjesztenek, a szunnita iszlamista vezető óvta a Hamász iszlamista palesztin mozgalmat a síita szervezetekkel való együttműködéstől.

A libanoni síita Hezbollah fegyveres mozgalmat a szunnita Hamász szövetségesének tekintik, az ISIS viszont eretnekeknek tekinti a síitákat.

Az ISIS az elmúlt években jelentős területi veszteségeket és katonai vereségeket szenvedett el a nyugati haderőkkel szemben Szíriában és a szomszédos Irakban, időnként mégis mindkét országban végrehajt támadásokat.

Az ENSZ Biztonsági Tanácsa közleményben ítélte el a kermáni merényletet. „A Biztonsági Tanács tagjai hangsúlyozzák: felelősségre kell vonni és bíróság elé kell állítani ezen elítélendő terrorcselekmények elkövetőit, szervezőit, pénzelőit és szponzorait” – írták. (MTI)

Kiemelt videóink