Egy órát sztrájkoltak a szlovén bírák, miután a kormány nem emelt a bérükön

külföld
január 04., 14:19

A bírák és ügyészek egy órára felfüggesztették a munkát csütörtökön Szlovéniában, írja az MTI. A sztrájkkal az ellen tiltakoztak, hogy a kormány és a parlament nem emelte meg határidőre a bírák illetményét. A bírák az EU intézményeit is felkeresték a törvénysértéssel kapcsolatban, és további lépéseket is emlegettek.

photo_camera Illusztráció Fotó: KTSDESIGN/SCIENCE PHOTO LIBRARY/Science Photo Library via AFP

Az alkotmánybíróság még 2023 júniusában mondta ki, hogy a bírák fizetése túl alacsony, ami sérti a bírói függetlenség és a hatalommegosztás elvét. A kormánynak január 3-ig kellett volna végrehajtania az alkotmánybírák döntését.

Az igazságügyi minisztérium kidolgozott egy törvényjavaslatot, melyben a bírák és az államügyészek fizetését emelték volna havi 1000 euróval, de nem sikerült megszerezni hozzá a kormánykoalíció támogatását. A kritikusok ragaszkodtak hozzá, hogy az emelést a teljes közszféra átfogó bérreformjának keretei közt vezessék be.

Csütörtökön a feltehetőleg a sikertelen béremelésről szóló törvénycsomag miatt lemondott az igazságügyi minisztérium államtitkára, Valerija Jelen Kosi. Jelen Kosi a ljubljanai legfelsőbb bíróságon bíráskodott mielőtt államtitkár nem lett.