Vučić lecseréli Szerbia meleg miniszterelnökét

külföld
január 04., 06:18

Aleksandar Vučić szerb elnök egy interjúban csak úgy mellesleg jegyezte meg, hogy eddig hűséges párttársa, Ana Brnabić negyedszerre már nem kap miniszterelnöki megbízást – írja a Népszava.

Vučić Brnabićot 2017-ben nevezte ki kormányfőnek. Akkor nagyon jó ötletnek tűnt, hisz Brnabić nem titkolja, hogy meleg és egy nővel él együtt, ez pedig önmagában jó elterelés lehetett Szerbia nyugati kritikusai előtt. A balkáni országnak progresszív miniszterelnöke van – állíthatta Vučić. Brnabić ezzel szemben semmiféle önállóságot nem tanúsított, s legfeljebb csak az elnök melletti harcias kiállásával tűnt ki, ügyes kormányzási képességeit nem csillogtatta – írja a lap.

Ana Brnabić miniszterelnök és Aleksandar Vučić, Szerbia elnöke
photo_camera Ana Brnabić miniszterelnök és Aleksandar Vučić, Szerbia elnöke Fotó: MILOS MISKOV/Anadolu via AFP

Vučić pártja, a Szerb Haladó Párt (SNS) pár hete megnyerte az előrehozott parlamenti választást, de az ellenzék 13 napon át tartó tüntetéssorozata jelezte, nem teljes a szerb társadalom bizalma az idén már tíz éve regnáló politikus felé. Hogy a politikai nyomás késztette-e Vučićot a váltásra, nem tudni. Azt azonban igen, ki válthatja Brnabićot a miniszterelnöki székben. Az SNS jelenlegi elnöke, az eddigi védelmi miniszter, Milos Vučević lehet a befutó, akit már az előző előrehozott választás után esélyesnek tartottak. Brnabićról pedig azt mondta az elnök, hogy „fontos feladatok várnak majd rá”.

Milos Vučević Szerbia védelmi minisztereként 2023 októberében.
photo_camera Milos Vučević Szerbia védelmi minisztereként 2023 októberében. Fotó: MILOS MISKOV/Anadolu via AFP

Ahogy a Danas nevű lap megjegyezte, valójában nincs is különösebb jelentősége annak, ki lesz a következő szerb miniszterelnök, mert a kormányfő semmiféle szuverén döntési joggal sem rendelkezik. Politikai posztról van szó, a kormányfő feladata, hogy a lehető legharciasabban védelmezze az államfőt. Zorana Mihajlović, korábbi kormányfőhelyettes erről így fogalmazott: Szerbiában a miniszterelnök és a miniszterek munkája „egy nagy semmi. Ők egy gép szerepét töltik be, végrehajtják azt, amit Vučić parancsol nekik”.