Putyin állampolgársággal jutalmazza a bevándorlókat, ha elmennek háborúzni Ukrajnába

háború
január 05., 07:40

Vlagyimir Putyin aláírta azt a rendeletet, ami alapján megkaphatják az orosz állampolgárságot azok a külföldiek, akik leszerződnek a védelmi minisztériummal, és részt vesznek a különleges katonai műveletnek nevezett ukrajnai háborúban. Így aztán alacsonyabb politikai költséggel lehet pótolni a hadsereg veszteségeit.

Toborzó plakát Moszkvában
photo_camera Toborzó plakát Moszkvában Fotó: NATALIA KOLESNIKOVA/AFP

A szerződést legalább egy évre kell megkötni (az elítélteknek csak fél évre kellett a szabaduláshoz). A katonákon kívül családtagjaik, azaz a házastársak, a gyermekek és a szülők is megkaphatják az állampolgárságot. A rendelet szerint az állampolgársági kérelmek elbírálásának időtartama nem haladhatja meg az egy hónapot.

A hírek szerint szilveszterkor Szentpéterváron több ezer bevándorlót vettek őrizetbe a rendőrök, akiket arra kényszerítettek, hogy lépjenek be a hadseregbe. A belügyminisztérium adatai szerint Oroszországban 6,4 millió külföldi állampolgár él, akiknek többsége munkavállalás céljából lépett be az országba. Leginkább Kirgizisztánból, Üzbegisztánból és Tádzsikisztánból érkeztek. (Meduza)