Ha Ukrajna összeomlik, bukhat a jelenlegi világrend is

külföld
január 06., 06:00
  • A magára hagyott Ukrajna idén összeomolhat a fronton – figyelmeztetnek sorban Kijev nyugati támogatói.
  • Az állóháborút komolyabb nyugati segítséggel még mindig meg lehetne fordítani, de inkább csak 2025-ben.
  • Hiányzik azonban a politikai támogatás, ha pedig jön Trump, minden borulhat.
  • Az idő Putyinnak dolgozik, és egy orosz győzelem nyugati szemmel most legalább olyan veszélyesnek látszik, mint az invázió elején.

Bár egy elhúzódó háború kimenete szempontjából nem feltétlenül az aktuális területnyereség a legfontosabb, azzal, hogy Ukrajna 2023-ban mindösszesen 270 négyzetkilométert tudott visszafoglalni (az orosz nyereség sem volt sokkal nagyobb, bő 500 négyzetkilométer Bahmutnál), a sokat várt ukrán ellentámadás mérlegét úgy is nehéz feljavítani, ha a Krím elleni hadműveleteket stratégiai jelentőségűnek próbálják beállítani.

Egy évvel ezelőtt egész másról szóltak még az ukrán hangulatjelentések, és a háborúval foglalkozó nemzetközi sajtó optikája is nagyon eltért a mostanitól. Miután Harkiv mögött összeomlottak az orosz állások, majd novemberben Herszont is fel kellett adniuk, Ukrajna átfogó ellentámadásra készült. Bár az akkori amerikai vezérkari főnök Mark Milley arról győzködte a kijevi vezetést, hogy tárgyaljanak az erre akkor látszólag hajlandóságot mutató Putyinnal, mert úgy gondolta, a hadszíntéren ennél többet nem igazán érhetnek el, véleményével az amerikai hadvezetésben is kisebbségben maradt, Zelenszkij pedig minden megszállt terület felszabadításához ragaszkodott.

Az ukrán elnök ebből továbbra sem engedhet, de a korábbi konkrétabb célkitűzések, mint hogy 2024 októberére – vagyis még a politikai kockázatot jelentő amerikai elnökválasztások előtt – mindent vissza kell foglalni, mostanra eltűntek. A frontvonal 2022 ősze óta lényegében mozdulatlan, miközben – amerikai hírszerzési szivárogtatások szerint – az oroszoknál 300 ezer feletti, de az ukránoknál is 200 ezret meghaladó a veszteségek száma, még a nyugati források szerint is.

Bár egyetlen rommá lőtt kisváros bevételén kívül az oroszok sem jutottak előre tavaly, a nyugati közvélemény, de a katonai szakértők is sokkal pesszimistábbak most. A karácsony körüli napokban az Ukrajnával foglalkozó elemzések legnépszerűbb kérdése ez volt:

mi történik, ha győznek az oroszok?Ez ilyen élesen utoljára 2022 februárjában, az invázió napjaiban volt terítéken, amikor a nyugati döntéshozók is csak óvatosan kezdték elhinni, hogy nem a kijevi vezetés evakuálásának megszervezése a legsürgetőbb feladat, az ukránok nyugati fegyverekkel és átfogó nemzetbiztonsági rásegítéssel képesek lehetnek megállítani az orosz előrenyomulást.

Míg 2022 a hősies ukrán védekezés és ellentámadások éve volt, 2023 a patthelyzetről és az ukrán remények fogyatkozásáról szólt. 2024 azonban még kritikusabb lehet, és akár a háború menetét is eldöntheti.

Csatlakozz a Körhöz, és olvass tovább!

Légy része a közösségünknek, segítsd az újság működését!

Már tagja vagy a Körnek? Itt tudsz belépni.