Márciustól csak ország- és megyebérletek lesznek, minden más busz- és vonatbérletet megszüntetnek Lázárék

belföld
január 09., 10:04

Március 1-jén nagyszabású bérletreform lép életbe a magyarországi tömegközlekedésben: minden állami tömegközlekedési bérletet megszüntetnek, ami nem vármegye- vagy országbérlet – jelentette be Lázár János kedden Debrecenben. Emellett bevezetik a megyei és országos napijegyeket, előbbi Vármegye24 néven 999 forintba, utóbbi Magyarország24 néven 4999 forintba fog kerülni, és egy napig korlátlan használatot biztosít a vásárlónak.

A kedvezményrendszert felülvizsgálják, a mostani 65 kedvezményből 22 marad meg. Megszűnnek a külön igazolványok, a közalkalmazottak évi 12-szer, az oktatásban és egészségügyben dolgozók regisztráció után korlátlanul utazhatnak félárú jeggyel, a 14 év alattiak és 65 felettiek ingyenes lesz a tömegközlekedés.

A Budapest és a kormány közötti vitáról azt mondta – azon túl, hogy szerinte Budapesten térdig járnak a pénzben –, hogy tesz egy újabb ajánlatot:

az állami szolgáltatók elfogadják a BKK-bérletet, ha Budapest elfogadja a vármegye- és országbérletet a budapesti járatokon.

Lázár János debreceni rendezvényéről hamarosan munkatársunk helyszíni riportjával jelentkezünk, abban további részleteket is olvashattok a március 1-től életbe léptetni tervezett tömegközlekedési reformokról.