Több ezren tüntettek Varsóban a volt belügyminiszter letartóztatása ellen

külföld
január 11., 19:46

Az ellenzékbe szorult Jog és Igazságosság (PiS) több ezer támogatója vonult csütörtök este a lengyel parlament elé, hogy a közmédia átalakítása és a volt belügyminiszter és helyettese bebörtönzése ellen tiltakozzanak. Andrzej Duda lengyel elnök, aki korábban szintén a PiS-ben politizált, a tüntetés napján jelentette be, hogy kegyelmet ad a hatalmi visszaélés miatt elítélt politikusoknak.

Szolidaritás
photo_camera Szolidaritás Kamińskivel és Wąsikkal - hirdeti a varsói tüntető Fotó: WOJTEK RADWANSKI/AFP

Mariusz Kamiński volt belügyminisztert és helyettesét, Maciej Wąsikot évekkel ezelőtt hivatali visszaélés miatt ítélték el, de Duda 2015-ben kegyelmet adott nekik. Ezt a döntést azonban a Legfelsőbb Bíróság érvénytelenítette a nyáron, majd Kamińskiékat újra két év börtönre ítélte őket decemberben a varsói bíróság. A PiS politikai fogvatartottnak tartja őket. Azóta mindketten éhségsztrájkba kezdtek.

Józef Piłsudski marsall varsói szobra előtt tüntet a PiS 2024. január 11-én.
photo_camera Fotó: Wojtek Radwanski/AFP

A tüntetésen felszólaltak a PiS képviselői, majd a tömeg az állami tévéhez vonult, mivel az új kormány lecserélte a közmédia vezetését, ami a választások alatt kormánypropagandát tolt. A Reuters beszámolója szerint a tüntetők többek között azt skandálták, hogy „Tusk az ötödik hadoszlop”, valamint „Túléltük az oroszokat, túléljük Tuskot is”. Többen a PiS oldalára álló köztársasági elnököt éltették. Az állami hírügynökség 35 ezerre becsülte a résztvevők számát, a PiS szóvivője 200 ezer emberről beszélt.