HU-rizont névvel indít kutatási programot a kormány a Horizontból kizárt modellváltó egyetemeknek

oktatás
január 12., 16:22

A magyar kutatás nemzetközi együttműködését elősegítő programot indít a kormány HU-rizont néven, jelentette be a felsőoktatásért felelős államtitkár az Educatio Kiállításon. Hankó Balázs kiemelte, idén nyolcmilliárd forint áll rendelkezésre, a program a magyar egyetemekkel együtt dolgozó külföldi egyetemek kutatási költségeit is finanszírozza. A bejelentés megerősíti azt a január eleji hírt, ami szerint

elakadtak az Erasmus és a Horizon Europe programok jövőjéről szóló tárgyalások a magyar kormány és az Európai Bizottság között.

Az Európai Bizottság egy éve, tavaly januárjában jelentette be, hogy kizárja az alapítványi modellre váltó magyar egyetemeket az Erasmus és Horizon programjaiból, mert az uniós szabályokkal összeférhetetlennek tartja a kuratóriumok működését. Navracsics Tibor területfejlesztési miniszter akkor még azt mondta, hogy lemond, ha miatta nem sikerül márciusig megegyezni az Erasmus-pénzekről, szeptember elején pedig már abban bízott, hogy ősz végére születhet megállapodás. Nem született, november végén a kormány három hónap türelmi időt kért a Bizottságtól, december végén pedig bejelentette a Pannónia Programot az Erasmusból kieső modellváltó egyetemeknek.