Navracsics Tibor szerint megrekedtek az erasmusos forrásokról szóló uniós tárgyalások

eu
január 08., 15:19

Elakadtak az Erasmus és a Horizon Europe programok jövőjéről szóló tárgyalások a magyar kormány és az Európai Bizottság között. Erről Navracsics Tibor területfejlesztési miniszter beszélt a PaP lengyel hírügynökségnek.

Navracsics szerint az uniós tárgyalópartnereiknek nincs bátorsága további lépéseket tenni a probléma megoldására, mert az Európai Parlament zsarolja őket.

Navracsics Tibort is segíthetik Kertész József tanácsai
photo_camera Fotó: Németh Dániel/444

A Bizottság még tavaly januárban jelentette be, hogy kizárja az alapítványi modellre váltó magyar egyetemeket az Erasmus és Horizon programjaiból, mert az uniós szabályokkal összeférhetetlennek tartja a kuratóriumok működését.

Navracsics akkor azt mondta, lemond, ha miatta nem sikerül márciusig megegyezni az Erasmus-pénzekről, szeptember elején pedig már abban bízott, hogy ősz végére születhet megállapodás.

Nem így lett: november végén a kormány három hónap türelmi időt kért a Bizottságtól, ami azt kifogásolja, hogy miniszterek, kormánypárti politikusok és Fideszhez köthető üzletemberek ülnek az egyetemeket irányító kuratóriumokban.

A kormány december végén bejelentette, hogy Pannónia néven programot indít az Erasmusból kieső modellváltó egyetemeknek. Nyolcezer diák, oktató és kutató nemzetközi tapasztalatszerzését szeretnék ezzel a módszerrel finanszírozni.

A programot ugyanakkor nem az Erasmus pótlékának szánják, mert a Bizottsággal továbbra is meg szeretnének egyezni.