A brit postabotrány szoftverhibájára hivatkozva szabadulna egy feleségét megölő postatulajdonos

külföld
január 13., 14:12

Érdekes leágazása lett a brit postabotránynak, amely szerint egy szoftverhiba miatt 1999 és 2015 között 736 postahivatali vezetőt vádoltak meg a bíróságon sikkasztással és lopással tévesen. Egy brit postafiók tulajdonosa ugyanis azért ül börtönben, mert megölte a feleségét, most mégis a szoftverhibára hivatkozva készül fellebbezni.

Robin Garbutt azóta vallja magár ártatlannak, hogy feleségét 2010. március 23-án a posta feletti lakásukban halálra verték. Garbutt verziója szerint megtámadta őt egy maszkos, fegyveres férfi 16 ezer dollárt követelve tőle, és azt állítva, hogy nála van a felesége. Garbutt szerint miután átadta a pénzt, megtalálta holtan a feleségét a lakásukban.

A 2011-es tárgyaláson csak közvetett bizonyítékok alapján találta az esküdtszék bűnösnek Garbuttot, mivel a nő megöléséhez használt fémrúdon nem találták meg a férfi DNS-t. Egy ilyen közvetett bizonyíték volt, hogy a posta - azóta már kiderült, hogy rossz - szoftverrendszere szerint Garbutt hamis nyilatkozatokat állított ki, hogy ezzel palástolja, lopott a posta széfjéből.

Az esküdtszék szerint az egy lehetséges magyarázat, hogy Garbutt azért találta ki a rablásos sztorit, hogy ezzel ússza meg a postai lopásokat és, hogy még hitelesebb legyen, megölte a feleségét. Egy másik magyarázat szerint pedig a feleség rájöhetett a lopásokra, ezért Garbutt megölte a nőt, hogy így hallgatassa el. Ugyanakkor szintén lehetséges indítékként emlegették, hogy a nő társkereső oldalakra regisztrált a halála előtt, ezért Garbutt féltékenységből ölhetett.

Garbuttot életfogytiglanra ítélték, de leghamarabb 20 év múlva szabadulhat, az évek során a férfi többször megpróbált fellebbezni, sikertelenül. Most abban bízik, hogy mivel több száz postai vezető ügyét nyitják újra, neki is lehetősége lesz fellebbezésre. Feleségének anyja szerint viszont csak hasznot akar húzni a postabotrányból, és nem hiszi, hogy Garbutt messzire jut vele. (Guardian)