Hamarosan már nemcsak a telefonunk, hanem az autónk is mindent fog rólunk tudni

közlekedés
január 14., 11:48
  • Milyen adatokat fognak rólunk rögzíteni ezután az újonnan vásárolt autók?
  • Ki és mire használhatja fel ezeket?
  • Miért kell bárkinek is tudnia, hogy mikor merre járunk, és hány km/órával haladunk?

Az Európai Unió 2019-ben dolgozta át az általános járműbiztonsági rendeletet, a GSR-t, aminek egy jelentős része idén júliustól lép életbe az újonnan eladott autók esetében – írta meg nemrégiben a Portfolio. Számos aktív biztonsági rendszer kötelezővé válik, néhány év múlva pedig újabb intézkedések egészítik ki a listát. Mint például a kötelező alkoholszondához kötött indítási rendszer. Az új szabályokra az EU szerint elsősorban a közúti balesetek megelőzése miatt van szükség, de érdemes tisztában lenni a rendszerek elkerülhetetlen velejáróival is.

Járművezető-felügyeleti rendszer az Incabin AI-tól a Consumer Electronics Show (CES) 2024-es januári kiállításán Las Vegasban.
photo_camera Járművezető-felügyeleti rendszer az Incabin AI-tól a Consumer Electronics Show (CES) 2024. januári kiállításán Las Vegasban Fotó: BRENDAN SMIALOWSKI/AFP

Változások

2024. július 7-től minden újonnan forgalomba helyezett autót szériatartozékként fel kell szerelni egy sor olyan műszaki megoldással, amik a már meglévőkön – mint például a blokkolásgátló (ABS) vagy a keréknyomás-ellenőrző rendszer – felül tovább növelhetik a bennük ülők és a körülöttük közlekedők biztonságát.

Csatlakozz a Körhöz, és olvass tovább!

Légy része a közösségünknek, segítsd az újság működését!

Már tagja vagy a Körnek? Itt tudsz belépni.