Nem volt hajlandó imádkozni az Ukrajna elleni győzelemért, kizárnák a papot az orosz ortodox egyházból

külföld
január 14., 08:00

Kizárnák az orosz ortodox egyházból a neves liberális papot, mert nem volt hajlandó felolvasni egy imát, amiben arra kérik Istent, hogy vezesse Oroszországot győzelemhez Ukrajna ellen, írja a Guardian.

photo_camera Kirill pátriárka és Vlagyimir Putyin. Fotó: MIKHAIL METZEL/AFP

Szombaton közzétett ítéletében az egyházi bíróság kimondta, hogy Alekszij Uminszkijt ki kell zárni a szent rendből, mert megszegte papi esküjét. A döntést jóváhagyásra továbbították az orosz egyházfőnek, Kirill pátriárkának, aki nyíltan támogatja Vlagyimir Putyint és a háborút.

„Íme, azok, akik harcolni akarnak, fegyvert fogtak a Szent Rusz ellen, remélve, hogy megosztják és elpusztítják egységes népét" – szól az ima, amit Kirill először 2022. szeptember 25-én mondott el, azóta kötelezővé is tették minden istentiszteleten. „Kelj fel, ó Isten, hogy segítsd népedet, és adj nekünk győzelmet a te hatalmad által”.

Több tucat orosz ortodox papot büntettek meg azért, mert megkérdőjelezték az egyház háborúval kapcsolatos hozzáállását, például azzal, hogy a győzelem helyett békéről szóló imákat olvastak fel. Uminszkij az eddigi legjelentősebb név, akit kirúgtak. 30 éven át szolgált vezető papként a moszkvai Életadó Szentháromság templomban, híres volt a haldokló gyermekek és felnőttek között végzett hospice-munkájáról, és 2022-ben ő vezette Mihail Gorbacsov volt szovjet elnök temetését. Helyére a háborút támogató Andrej Tkacsov került.

Uminszkij nem kommentálta az esetet. Egy tavaly novemberi interjúban azt mondta, hogy a háború és a „különleges katonai művelet” nyelve összeegyeztethetetlen az egyházi liturgiával. Arra biztatta a híveket, hogy keressenek olyan papokat, akik „inkább a békéért imádkoznak, mint a győzelemért, és megértik, hogy ezekben a háborúkban minden győzelem pirruszi győzelem... A modern háborúkban minden győzelem szinte mindig az önpusztítással egyenlő”.