A Szerencsejáték Zrt. 20 milliót adott Novák Katalin családpárti alapítványának

POLITIKA
január 15., 14:08

December 12-én döntött az állami Szerencsejáték Zrt. szponzorpénzeit osztó leányvállalata, a Szerencsejáték Service Nonprofit Kft. a hónap legnagyobb kifizetéséről: nettó 20 millió forint támogatást kapott a Családpárti Alapítvány – írta meg a HVG.

Az alapítványt nyáron hozta létre Novák Katalin államfő, a szervezet fő célja „a hagyományos családmodell, a családi értékek védelme, népszerűsítése, a gyermeknevelés ösztönzése és támogatása”, illetve „a házasság mint egy nő és egy férfi között önkéntes alapon létrejött életközösség és élethosszig tartó szövetség népszerűsítése”. Az alapítvány foglalkozik a konzervatív női vezetők összefogásával, tehetségek gondozásával, a külpolitikai gondolkodás támogatásával vagy Magyarország szépségeinek bemutatásával.

Akkor a Sándor-palota kommunikációs igazgatósága azt állította, hogy az alapítványt magán- és jogi személyek támogatásaiból, pályázati forrásokból és az alapítványhoz csatlakozók vagyonrendeléseiből fogják finanszírozni.

Novák Katalin a parlamentben 2023. július 4-én.
photo_camera Novák Katalin a parlamentben 2023. július 4-én. Fotó: Németh Dániel/444

A Szerencsejáték Service Nonprofit Kft. decemberben nettó 13,5 millióval támogatta a Magyar Ökumenikus Segélyszervezetet, de nettó 8 millió jutott a Fidesz-közeli Fejlődő Városi Közösségekért Alapítványnak is. Egy vitorlás egyesülethez köthető cég, az Érdi Sailing Kft. is kapott nettó 5 milliót.

Novemberben még nagyobb összegekről döntött a Szerencsejáték-leánycég: nettó 40 millió forint került a jobboldali Kommentár Alapítványhoz, ami kiadja a Kommentár folyóiratot, és a Fidesz politikai hátországának szellemi műhelye. Az alapítvány 2021-ben is kapott 40 milliót a Szerencsejáték-pénzből, de a kormány a Covid-járvány alatt a gazdaságvédelmi alapból az MCC-n keresztül 14,5 milliárdot juttatott nekik.

Novemberben kapott nettó 10 milliót a Márai Sándor Kulturális Közalapítvány is.

Októberben csak egyetlen cég kapott pénzt: a Netrise Hungary Kft. nettó 40 milliót kapott. Sarka Kata férjének vállalkozása egyébként a 2022-es évet például rekordmagas, 2,5 milliárdos profittal zárta. (HVG)