Lehet, hogy mégsem szólhatnak bele az iskolaigazgatók a tanárok béremelésébe

oktatás
január 15., 07:31

Az eddigi hírekkel ellentétben mégsem biztos, hogy lesz érdemi beleszólásuk az iskolaigazgatóknak abba, hogy az általuk vezetett intézményekben dolgozó pedagógusok milyen arányban részesülhetnek a kormány által januárra megígért 32,2 százalékos bértömeg-emelésből – írja a Népszava.

A lapnak egy fővárosi iskola igazgatója azt mondta, a tankerületi központ nemrég egyeztetésre hívta az intézményvezetőket, de a megbeszélés végül elmaradt. Nem sokkal később arról tájékoztatták őket, hogy a tanárok új munkaszerződéseit központilag dolgozzák ki, az igazgatóknak pedig mindössze annyi lesz a feladatuk, hogy a tankerületi központban átvegyék a kész dokumentumokat és továbbítsák azokat a pedagógusoknak.

A Klebelsberg Központ a Népszava megkeresésére csak annyit válaszolt az üggyel kapcsolatban, hogy tudomásuk szerint az új életpályamodell-törvényhez kapcsolódó részletszabályok kidolgozása egyelőre folyamatban van.

Ahogy a lap is írja, a Klebelsberg Központ által említett részletszabályokra azért van szükség, mert a 32,2 százalékos emelés nem az egyes pedagógusok bérére, hanem a fenntartók számára rendelkezésre álló bértömegre vonatkozik. Vagyis nem minden pedagógusnak emelkedik majd ilyen arányban a fizetése.

A béremelés Belügyminisztérium által kidolgozott koncepciójában csak alsó határok szerepelnek, amelyeknél a különböző fokozatú pedagógusok nem kaphatnak kevesebbet. Például egy Pedagógus I. besorolású tanár esetében az alsó határ bruttó 538 ezer forint, ami nettóban 357,7 ezer forintot jelent.