Megjött a kizsarolt uniós garancia, januártól nő a tanárok átlagfizetése

oktatás
január 10., 18:36

Megérkezett az írásos garancia az Európai Bizottságtól, amihez a magyar kormány a tanárok, az óvópedagógusok és a szakképzésben tanítók fizetésemelését kötötte. Január elsejétől a közoktatásban dolgozók átlagosan 32,2 százalékos fizetésemelést kapnak - így kompenzálhatja a kormány a státusztörvény hatályba léptetését.

Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter szerint jövőre újabb emelés jöhet, két ütemben a diplomás átlagbér nyolcvan százalékára emelik a tanárok fizetését. A pályakezdő gyakornokok fizetése bruttó 400 ezer forintról 528 800 forintra emelkedik, ennél kevesebbet pedig más pedagógusok sem kereshetnek.

A különböző besorolások esetében viszont már csak az alsó határokat hozta nyilvánosságra a Belügyminisztérium: pedagógus I. besorolással bruttó 538 ezer forint, pedagógus II. besorolással 555 ezer forint, mesterpedagógus fokozattal 630 ezer forint, kutatótanár besorolással 750 ezer forint a minimum, amit a fenti kategóriákba tartozó tanárok kereshetnek. A pedagógusok többségének ettől függetlenül fogalma sincs, mennyit keres az év elejétől.

Oktatási tüntetőt igazoltatnak a Belügyminisztérium előtt
photo_camera Oktatási tüntetőt igazoltatnak a Belügyminisztérium előtt Fotó: Kristóf Balázs/444

Az illetmény összegét ugyanis több szempont figyelembe vételével határozzák meg: ilyen lesz a szakmai gyakorlati idő, az iskolai végzettség, a szakképzettség, az idegen nyelv ismerete, a többletfeladatok mértéke, a fenntartó vagy a köznevelésért felelős miniszter által adott elismerés megléte, a munkáltató rendelkezésére bocsátott forrás összege, a pedagógus által oktatott tárgyak száma, vagy az is, hogy mennyire van munkaerőhiány egy adott területen. A különbségek miatti feszültség tehát kódolva lesz a rendszerbe.

Az egymást követő Orbán-kormányok az elmúlt tíz évben alig emelték az oktatásban dolgozók fizetését, ami így messze elmaradt más ágazatoktól, és jelentősen inflálódott is - csak az elmúlt két évben összesen több mint 35 százalékkal. A tavalyi megegyezés előttig a kormány nagyon sokáig nem volt hajlandó érdemben rendezni a tanárok fizetéseit, a többi ágazattal szemben erre valamiért az uniótól vártak pénzt.

A nagyjából kétszáz milliárd forintnyi uniós béremelési támogatáson kívül Orbánék egy olyan garanciát is kizsaroltak az Európai Bizottságtól, aminek a tartalma nem nyilvános.

(Telex via MTI)