PDSZ: Valótlanul állítja Rétvári Bence, hogy a pedagógusbérek emelése az uniós pénzekhez lenne kötve

oktatás
2023 május 06., 15:42

Közleményben cáfolta szombaton a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete Rétvári Bence belügyminisztériumi államtitkár állításait, miszerint Magyarország teljesítette az Európai Uniónak tett minden eredeti vállalását a befagyasztott támogatások megszerzéséért, ezért a gyakorlatban már „sem jogi, sem elvi akadály" nem állhat a pedagógusbérek emelésének útjába.

„Normális esetben az Európai Uniótól ilyen célra támogatásokat egyetlen ország sem kap. Amiért az Európai Unió kivételt tett Magyarországgal, az a közoktatás és azon belül az e területen dolgozók nemzetközi statisztikákban is kiugróan rossz helyzete",írja a tanárokat képviselő szakszervezet. Rétvári szerint a szerdán elfogadott igazságügyi törvénycsomagról széles körű társadalmi egyeztetést folytattak, és azzal az Európai Bizottság is egyetértett, ezért mostantól minden egyes fillért, amit nem érkezik meg Magyarországhoz, az Unió politikai okokból tart vissza.

Az államtitkár szerint a „magyar baloldali politikusok" akadályozzák a - jogállamisági feltételek nem teljesülése miatt megvont - források megérkezését, a Nemzeti Pedagógus Kart, a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezetét és a Pedagógusok Szakszervezetét pedig arra kérte, határolódjanak el az erőszaktól.

Könnygázas oszlatás a Karmelitánál a státusztörvény elleni tüntetésen május 3-án.
photo_camera Könnygázzal oszlatnak a rendőrök a státusztörvény elleni tüntetésen Fotó: Kristóf Balázs/444
Tüntetés a tanárokért április 24-én, a rendőrség könnygázt, paprikasprayt vet be
photo_camera Könnygázzal oszlatnak a rendőrök a státusztörvény elleni tüntetésen Fotó: Bankó Gábor/444

A magyar kormány az EFOP PLUSZ programon keresztül hívhatna le pedagógusi pénzeket, ehhez azonban olyan jogszabályt kéne alkotni, amely a tanári pályát vonzóvá teszi, szerzett jogokat nem von el és az autonómia csökkentésével nem jár, írja a szakszervezet. A „bosszútörvény" és státusztörvény néven elhíresült új törvénycsomag ennek egyik elemében se felel meg - még a szóban előadott változtatásokkal sem.

(via PDSZ)