Minimális engedményeket hajlandó tenni a kormány a státusztörvényben

oktatás
2023 április 26., 10:05

Pár ponton lenne hajlandó változtatni a státusztörvény, vagy ahogy az ellene tüntetők hívják, a bosszútörvény tervezetén a Belügyminisztérium - írja a Népszava a szakszervezetek és a kormány egyeztetéséről.

Mint arról beszámoltunk, tanárok, diákok, szülők és támogatók együtt tüntettek hétfőn Budapesten a tanárok státuszán változtató törvény ellen. A tervezet azért váltott ki komoly tiltakozást, mert számos ponton szigorítana a tanárok helyzetén, a tüntetők szerint azért, hogy ezzel is büntesse a lassan egy éve tiltakozó pedagógusokat. Többek között az szerepel a tervekben, hogy

  • a pedagógusok felmondási idejét 2-ről 6 hónapra növelnék;
  • közalkalmazotti jogviszonyuk helyett „köznevelési foglalkoztatotti jogviszonyuk" lenne;
  • a tankerületi központ átvezényelheti a pedagógusokat tetszés szerinti iskolába vagy óvodába, maximum 9 hónapos időre;
  • sztrájk esetén másik iskolába vezényelhetnék, megszüntethetnék vagy átcsoportosíthatnák az érintett osztályokat vagy csoportokat;
  • a tanárok heti maximum kötött munkaideje32 óráról 40-48 órára nőne;
  • és a pedagógusok le is hallgathatók, és mind a munkahely által biztosított, mind a saját tulajdonú, de a munka során használt számítógépeiket és okostelefonjaikat is ellenőrizhetik.

A tervezet ellen tüntető kamaszok, tanárok és szülők a Karmelitáig mentek, hogy kifejezzék, mennyire tarthatatlannak tartják a javaslatot, de a helyszínen könnygázt kaptak az arcukba a rendőrségtől.

link Forrás

A tüntetés utáni napon a két tanárszakszervezet, a PDSZ és a PSZ képviselői Maruzsa Zoltán köznevelési államtitkárral tárgyaltak. Ezután a Népszavának arról számoltak be, hogy a Belügyminisztérium pár ponton hajlandó lenne változtatni a törvénytervezeten, például kivennék a javaslatból, hogy a tanárok saját számítógépei és telefonjai is lehallgathatók lennének. Abban is engedne a kormány, hogy tanársztrájk esetén egy másik iskolába küldjék a diákokat, és az is kikerülne a tervezetből, hogy pályáztatás nélkül is ki lehet nevezni igazgatókat. Az átvezénylésen is lazítana a kormány, de csak annyiban, hogy azok a pedagógusok, akiknek alsó tagozatos gyerekük van, nem lennének átvezényelhetők.

Nagy Erzsébet, a PDSZ ügyvivője a lapnak azt mondta, a tárgyaláson Maruzsa a hétfői tüntetést politikai indíttatású akciónak titulálta, amiről nincs hivatalos véleménye. A PDSZ ügyvivője hangsúlyozta, hogy a változtatások nem jelentenek lényegi elmozdulást, a státusztörvény továbbra is elfogadhatatlan az érdekképviseletek számára. A következő tárgyalási fordulóra jövő hét kedden kerül sor.