Oroszbarát álláspontokat közvetítenek magyar kormány által pénzelt szlovák lapok

POLITIKA
január 15., 09:31

Rossz és rossz harca, Zelenszkij egy ripacs báb, a Putyin elleni vádak viszont a propagandagépezet termékei – többek között ezeket lehet olvasni az ukrajnai háborúról a magyar kormány által finanszírozott szlovák újságokban, írja a Napunk.

photo_camera Fotó: GRIGORY SYSOYEV/AFP

Azzal a három online lappal foglalkoztak – Ma7, Felvidék.ma, Körkép.sk –, amelyek évek óta stabilan magyarországi kormányzati forrásból működnek. Azt vizsgálták, hogyan kezelte a 2022. február 22. és 2023. november 30. közötti időszakban a három portál Volodimir Zelenszkij ukrán és Vlagyimir Putyin orosz elnök személyét. Meghatároztak bizonyos kulcsszavakat (különleges katonai hadművelet, békepárti, háborúpárti, elhibázott szankciók, ukrajnai magyarellenesség), amik közel állnak a háború orosz értelmezéséhez és a leggyakrabban fordulnak elő magyar kontextusban.

    A kutatásuk eredménye szerint a magyar kormány által is képviselt oroszbarát álláspont intenzíven megjelenik a szlovákiai magyar médiatérben is. A Ma7-en megjelenő kommentárok Zelenszkijről olyanokat írnak, hogy az őrület határán áll, követelőzik és diktatórikus hajlamú. Ezzel szemben Putyint negatív kontextusban nem említik, bár elismerik a felelősségét a háború kirobbantásában.

A legrégebbi szlovákiai magyar hírportálon, a Felvidéken az ukrán elnökről tavaly már egyetlen tárgyilagos említés sem volt, Putyinnal kapcsolatban viszont igyekeznek a minősítést és a személyeskedő, lealacsonyító megjegyzéseket kerülni. A Körképpel kapcsolatban a lap azt írja: az elemzések, kommentárok szerzői igyekeznek analitikusabb megközelítéssel írni a történésekről, de a következtetések az esetek nagy többségében hasonlítanak a Kreml narratíváihoz.