Kárenyhítésre jó a Hu-rizont program az MTA elnöke szerint

TUDOMÁNY
január 16., 08:17

A Magyar Tudományos Akadémia (MTA) üdvözöl minden lépést, ami enyhíteni próbálja azokat a károkat, amelyeket a magyarországi modellváltó egyetemek kizárása okoz az uniós Horizont kutatási programból – mondta a Népszavának Freund Tamás, a Magyar Tudományos Akadémia elnöke az új kutatási programról, hozzátéve, hogy el kell hárítani a politikai akadályokat az elől, hogy minden magyar kutatóhely ismét teljes- és egyenjogú, diszkriminációmentes résztvevője legyen az európai kutatási térségnek.

photo_camera Fotó: Illyés Tibor/MTI/MTVA

Hankó Balázs felsőoktatásért felelős államtitkár a múlt héten bejelentette, a magyar kutatás nemzetközi együttműködését elősegítő programot indít a kormány HU-rizont néven. A programra idén nyolcmilliárd forint áll rendelkezésre. A bejelentés megerősíti azt a január eleji hírt, ami szerint elakadtak az Erasmus és a Horizont Europe programok jövőjéről szóló tárgyalások a magyar kormány és az Európai Bizottság között. A Bizottság tavaly januárjában jelentette be, hogy összeférhetetlenségi problémák miatt kizárja az alapítványi modellre váltó magyar egyetemeket a két programból.

Bár a kizárás elsősorban csak a modellváltó egyetemeket sújtja, az valójában az egész magyar felsőoktatásnak, kutatásnak és ezáltal az innovációnak is kárt okoz, mondta Freund. Szerinte a HU-rizont program nélkülözhetetlen a károk mérsékléséhez, de az ország és a magyar kutatás alapvető érdeke, hogy az egyetemek ismét az uniós Horizont programban vehessenek részt.Hankó azt is bejelentette, hogy 6 milliárd forintot különítenek el a magyar egyetemekkel együtt dolgozó külföldi egyetemek kutatási költségeinek finanszírozására. Erről az MTA elnöke azt mondta, üdvözli, hogy a kormány jelentős erőforrásokat juttat a felsőoktatásnak és a kutatásnak, ugyanakkor azt javasolja, hogy ezt az EU-s források ismételt megnyitása után is folytassák.