Nagy Márton: Vége a vészkormányzásnak

gazdaság
január 17., 12:56

„Munka van, dolgozni kell, ennyi” – összegezte a helyzetet az InfoRádió Aréna című műsorában Nagy Márton nemzetgazdasági miniszter, akiből még egy fontos mondat kiszaladt, miszerint: „A fogyasztás a kulcsa mindennek.”

Nagy Márton gazdaságfejlesztési miniszter 2023. november 10-én Budapesten
photo_camera Nagy Márton, gazdaságfejlesztési miniszter 2023 november 10-én Budapesten Fotó: Mónus Márton/MTI/MTVA

Aztán elmondta, hogy közben azért fenn kell tartani a költségvetési egyensúlyt. A GDP-arányos hiány hat százalék körül alakult 2023-ban, de enyhe recesszió mellett szerinte ez nem kirívó, ha ragaszkodtak volna az eredeti tervekben szereplő 3,9 százalékhoz, akkor a növekedés mínusz három százalék lett volna.

„Ha van növekedés, akkor automatikusan csökkennie kell a hiánynak, a vita csak arról zajlik, hogy ez milyen gyorsan térjen vissza a háromszázalékos szintre. Hatról háromra visszatérni súlyos hatással jár, de a költségvetési stabilizációt el kell kezdeni. Én azt vallom, hogy a növekedésen keresztül képesek vagyunk rendbe tenni a fiskális politikát is” – mondta Nagy Márton, majd azzal folytatta, azt már senki sem vitatja, hogy a kormány helyreállítja a növekedést, csak az a kérdés, hogy a növekedést mennyire kell segítenie a kormánynak, vagy esetleg magától helyreáll.

Szerinte „ez egy értelmes vita”, és az a véleménye, „ha ezek célzott intézkedések, akkor azok nem fogják túlhevíteni a gazdaságot. Van tere a beavatkozásnak, lehet gyorsítani, de senki nem akar inflációt vagy hiányt növelni”.

Az Infostart által szemlézett interjúban Nagy Márton azt is elmondta, hogy „a gazdaság stabilitását már elértük, kevesebb állami beavatkozás kell, vége a vészkormányzásnak”. Aztán példaként hozta fel, hogy a vállalkozások kamatstopja áprilistól megszűnik, vagy hogy az extraprofitadókat csökkentették, de azért elmondta, hogy „a kormánynak még van dolga”. Szerinte „akkor sikerül stabilizálni a gazdaságot, ha 2024-ben és 2025-ben is 3-4 százalék közötti növekedést tudunk elérni, akkor térünk vissza a növekedési pályára, a konvergenciára. Van egy trendszerű feladat is, hogy hosszú távon ezt a pályát garantáljuk”.